Slide

Stiri: Agricultură

Colaborare între România şi China în domeniul tehnologiei agricole

02.06.2015

În perioada 18–21 mai, o delegație a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale condusă de Secretarul de Stat Ioan Uțiu a efectuat o vizită în Republica Populară Chineză. Astfel, a fost onorată invitația adresată MADR de Departamentul pentru Agricultură al Provinciei Hebei, cea mai importantă provincie chineză din punct de vedere al producției agricole, de a participa la Forumul pentru agricultură – dedicat cooperării în formatul „16+1”, eveniment din cadrul ”Târgului Internațional pentru Economie și Comerț – Langfang, China 2015”.

Forumul s-a desfășurat în Langfang, oraș poziţionat între municipiile Beijing şi Tianjin, și a oferit prilejul promovării produselor agricole și alimentare românești și creării unor oportunități de colaborare în ceea ce privește tehnologia și inovarea în agricultură, dar și a unor întâlniri de prim rang cu factori de decizie din economia marii provincii Hebei și cu importanți reprezentanți ai mediului de afaceri chinez. Au fost vizitate companii chinezeşti interesate de cooperarea cu România, precum și alte întreprinderi importante din Hebei.

Secretarul de Stat Ioan Uțiu a transmis aprecierea pentru experiența Chinei în domeniile agricultură, cercetare agricolă și mediu, și a exprimat deplina deschidere a țării noastre pentru investiții și parteneriate sustenabile.

“În calitatea sa de membru al Uniunii Europene, statul român promovează asocierea cu parteneri puternici, cu intenții dovedite atât în trecut cât și în prezent. România nu uită că, indiferent de cursul evenimentelor și istoriei, China a fost și este un mare și statornic prieten. Preocuparea dumneavoastră, în marea provincie Hebei, pentru siguranța alimentară, dublată de idei moderne de dezvoltare rurală, de investiții majore și politici avansate de mediu mă face să cred că vom avea o colaborare care va aduce prosperitate ambelor părți. Vă așteptăm la București cu pâine și sare, așa cum spune obiceiul, dar și cu propuneri concrete, deschise, așa cum se cuvine între prieteni ce vor binele comun”, a spus secretarul de stat.

Pe parcursul celor patru zile, participanții la discuţii au pus accentul pe potențiala implicare a părţii chineze în dezvoltarea unor proiecte majore de investiţii în România – în domeniul agriculturii și industriei alimentare. Astfel, la fiecare reuniune sau vizită, delegația MADR a prezentat oportunităţile de investiţii şi avantajele pe care România le poate oferi investitorilor chinezi.