Slide

Stiri: Sanatate

Vaccin AstraZeneca

Colegiul Medicilor: România are nevoie de o lege a vaccinării

24.04.2017

Colegiul Medicilor din România consideră că o Lege a vaccinării este  necesară în prezent în ţara noastră. Astfel, în contextul în care s-a lansat în dezbatere publică un astfel de proiect, o atribuție exclusivă a CMR este reprezentată de educația medicală continuă în vederea ridicării gradului de competență profesională a membrilor săi

”Legea trebuie să ofere soluții cât mai bune dar și realiste la numeroasele și diversele probleme cu care ne confruntăm privind vaccinarea populației infantile. Normele legislative trebuie să stabilească un echilibru între protecția colectivă față de bolile transmisibile și libertățile individuale, să consemneze rolul medicilor în activitățile de promovare a vaccinării și de realizare a acesteia dar și să responsabilizeze părinții în a asigura prin vaccinare o stare bună de sănătate pentru copiii lor”, conform sursei citate.

În proiectul Legii vaccinării, elaborat de Ministerul Sănătății, proiect supus dezbaterii publice și ulterior dezbaterii parlamentare, sunt prevăzute responsabilități și obligații, inclusiv pentru CMR (art.19).

În acest context, CMR va face, prin comisiile sale de specialitate, o analiză a prezentei propuneri legislative elaborate de Ministerul Sănătății și, dacă este cazul, va înainta propuneri pentru îmbunătățirea acesteia.

CMR consideră că vaccinarea copiilor reprezintă una dintre prioritățile asistenței sanitare din țara noastră, fiind un element esențial în asigurarea sănătății individuale și colective, în preîntâmpinarea apariției și dezvoltării unor epidemii, precum epidemia de rujeolă care evoluează în prezent.

De la debutul epidemiei au fost înregistrate 21 de decese la bolnavi cu rujeolă nevaccinați, în timp ce, în perioada 2010-2015, au fost patru decese. Epidemia de rujeolă care durează din septembrie 2016 este consecința scăderii succesive a ratei vaccinării de la 94 la sută (doza I) și 93 la sută (doza II) în 2001, la 86 la sută — doza I, respectiv 67 la sută — doza II în 2015. Până în 14 aprilie 2017 s-au înregistrat 4.793 de cazuri și 21 de decese, boala afectând 38 de județe.

O acoperire vaccinală optimă și constantă va duce, în timp, la eradicarea a numeroase boli infecțioase transmisibile.

În momentul în care Legea vaccinării va fi funcțională, instituții ale statului vor contribui la aplicarea ei în practică. Însă rolul principal îl vor avea medicii practicieni și, în primul rând, medicii de familie în educarea populației în favoarea vaccinării și realizarea acesteia.

”Reușita va depinde de o bună colaborare a trei factori: medicii practicieni (motivați și responsabili), Ministerul Sănătății și instituțiile sale teritoriale (cu îndeplinirea la timp și în totalitate a obligațiilor ce le revin) și populația (care trebuie sa fie informată bine și corect privind vaccinarea)”, precizează reprezentanţii Colegiului Medicilor.