Stiri: Sanatate

Comandamentul Sezon Estival 2023.

Comandamentul Sezon Estival 2023: Ce amenzi a aplicat ANSVSA?

09.08.2023

Comandamentul Sezon Estival 2023. În perioada 31.07. – 06.08.2023, inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor, care activează în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2023, au desfăşurat activităţi de control în unităţi de producere, prelucrare, procesare, depozitare, valorificare şi comercializare a produselor alimentare.

Astfel, au fost verificate 252 de unităţi localizate în cele 6 zone de interes turistic: Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Costineşti, Eforie Nord, Eforie Sud, Techirgiol, Mangalia şi Constanţa.

Neregulile constatate

În urma controalelor s-au constatat deficienţe cu privire la:

– comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar;
– nerespectarea normelor sanitare veterinare privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare, depozitare şi valorifcare a produselor alimentare;
– depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
– lipsa documentelor care să ateste trasabilitatea produselor.

Comandamentul Sezon Estival 2023. Sancțiuni

Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor au fost sancţionate contravenţional 41 de unităţi, cu amenzi în valoare de 402.000 de lei. De asemenea, a fost emisă o ordonanţă de interzicere a activităţii.

Au fost confiscate şi direcţionate către unităţi de neutralizare produse alimentare, în cantitate totală de 72 kg. (carne de vită, carne de pui, peşte, produse din peşte şi ouă, îngheţată).

Unităţile aflate în zonele de interes turistic sunt supravegheate şi verificate permanent de către inspectorii sanitari veterinari din cadrul Comandamentului Sezon Estival 2023.

Citește și Un centru regional de excelență al OMS ar putea fi deschis în România