Stiri: Finante

Combaterea evaziunii fiscale, dezbătută la Consiliul ECOFIN

08.12.2016

Combaterea evaziunii fiscale și creșterea accesului la finanțare pentru proiecte de investiții prin Fondul European pentru Investiții Strategice, pe agenda Consiliului ECOFIN. Miniștrii de Finanțe din Uniunea Europeană au discutat, la Bruxelles, despre combaterea evaziunii fiscale, în special despre măsurile de stopare a practicilor prin care societățile exploatează neconcordanțele dintre sistemele fiscale ale statelor membre și cele ale țărilor terțe, pentru a se sustrage de la plata impozitelor. Subiectul va fi și pe agenda președinției malteze, pentru a se ajunge la un acord asupra propunerii de directivă.

“Apreciem și susținem propunerea Comisiei Europene, pe care o considerăm un instrument necesar și foarte util pentru prevenirea erodării bazei fiscale. De asemenea, suntem de acord și cu data de implementare a directivei – sfârșitul anului 2018”, a declarat Anca Dragu, ministrul Finanțelor Publice.

Totodată, miniștrii au discutat și au agreat abordarea generală a Regulamentului privind Fondul European pentru Investiții Strategice în sensul extinderii categoriilor de investiții și a bugetului alocat pentru acest instrument.

”Pentru România este esențială asigurarea sprijinului din partea BEI și a Comisiei Europene pentru pregătirea proiectelor de investiții care pot fi finanțate prin acest Fond. Cele două instituții europene trebuie să asigure un acces echilibrat pentru toate statele membre și să finanțeze proiecte de calitate prin Fondul European pentru Investiții Strategice”, a precizat Anca Dragu.

Miniștrii europeni au avut și un prim schimb de opinii pe marginea amplului pachet legislativ, publicat recent, referitor la măsurile de reducere a riscurilor în sectorul financiar-bancar. Pachetul vizează creșterea stabilității financiare în statele membre prin consolidarea rolului instituțiilor bancare, în vederea construirii unei piețe de capital atractive.

Pe agenda reuniunii au mai fost înscrise teme precum implementarea Uniunii Bancare, pachetul TVA aplicabil în sectorul digital, Semestrul European 2017, uniunea piețelor de capital, combaterea finanțării terorismului, propunerile de modificare a Directivei privind combaterea spălării banilor și a celei privind taxa pe tranzacțiile financiare.