Stiri: Agricultura

Combaterea grindinei

Combaterea grindinei: Ce măsuri a anunțat MADR?

18.08.2022

Combaterea grindinei. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin intermediul Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor, a realizat 12 acțiuni de intervenții active în atmosferă pentru combaterea a 29 de celule convective – formațiuni noroase cu grindină în formare.

Din punctele de lansare ale Unităților de combatere a căderilor de grindină din Prahova, Vrancea, Oltenia, Timiș și Mureș au fost lansate 178 rachete antigrindină(RAG), pentru a proteja cca 2 milioane ha de culturi agricole, precum și comunitățile locale din zonele de intervenție. În zonele protejate de infrastructura Sistemului nu a căzut grindină.

De la începutul acestui sezon, în perioada 15 aprilie – 11 august 2022, din punctele de lansare ale Unităților de combatere a căderilor de grindină din cadrul SNACP, au fost realizate, în total, 89 de intervenții active în atmosferă, pentru combaterea a 526 de celule convective, un consum total de 3301 de rachete antigrindină.

Combaterea grindinei. Bugetul alocat de Guvern

În martie 2022, Guvernul a aprobat obiectivele celei de-a XXII-a etape anuale a Programului de realizare a Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor pe perioada 2010-2024, precum și fondurile necesare pentru îndeplinirea lor.

Fondurile alocate pentru implementarea acestei etape sunt în valoare totală de 75,4 milioane de lei dintre care:

  • 23 de milioane lei credite bugetare
  • 52,4 milioane lei credite de angajament

Proiecte experimentale de cercetare științifică

De asemenea, în 2022, vor fi realizate activități și proiecte experimentale de cercetare științifică, dezvoltare tehnică şi noi tehnologii de intervenții active în atmosferă prin programe experimentale cu obiectiv funcțional pentru creșterea/uniformizarea precipitațiilor în sud-estul și nord-nord estul României și pentru cercetarea-dezvoltarea de noi mijloace tehnice de combatere a fenomenelor meteorologice periculoase cu generatoare terestre.

Citeşte şi APIA începe plata ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor