Stiri: Energie

combaterea schimbarilor climatice

Combaterea schimbărilor climatice: Oamenii de ştiinţă de la MIT ne oferă soluţia

07.09.2018

Cum combatem schimbările climatice? Aceasta este o întrebare la care cercetătorii şi oamenii de ştiinţă din întreaga lume încearcă să oferă o soluţie până nu este prea târziu pentru planeta noastră. Aşadar, ce variante avem?

Lupta împotriva schimbărilor climatice va fi mult mai dificilă şi costisitoare dacă măsurile luate nu au în vedere şi energia nucleară. Aceasta este concluzia unui nou studiu realizat în cadrul MIT – Massachusetts Institute of Technology.

Combaterea schimbărilor climatice: Investiţiile în energia nucleară, în scădere

În pofida mai multor decenii de investiţii susţinute în domeniul energiei nucleare, în ultima perioadă, finanţările acordate pentru acest sector s-au redus. Motivele ţin de costurile ridicate şi de incertitudinile privind siguranţa.

În prezent, sursele de energie cu emisii de carbon scăzute reprezintă doar o mică parte, în jur de 5%, din producţia mondială de energie.

Combaterea schimbărilor climatice: Acum este momentul să ne uităm la energia nucleară

În condiţiile în care schimbările climatice devin din ce în ce mai problematice, autorii studiului spun că acum este momentul să ne uităm din nou la energia nucleară şi la sursele de energie cu emisii reduse.

Necesitatea unei reduceri rapide și drastice a emisiilor de carbon este şi mai dificilă în prezent. Motivul? Guvernele trebuie, în acelaşi timp, să asigure accesul la energie pentru miliarde de oameni. Soluţiile rămase sunt extrem de limitate.

Combaterea schimbărilor climatice: Ce spun experţii MIT

Autorii studiului sunt de părere că energia nucleară este esenţială în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Jacopo Buongiorno, co-autor al studiului, expert în siguranţa reactoarelor nucleare în cadrul MIT, spune că potenţialul oferit de energia nucleară este esenţial pentru a avea un „viitor energetic” fără emisii de carbon, în multe regiuni ale lumii.

Combaterea schimbărilor climatice: Energia verde nu e suficientă

Concluzia studiului este simplă. Dacă excludem energia nucleară din lupta împotriva schimbărilor climatice şi ne bazăm doar pe alte surse de energie regenerabilă, costul mediu de producere al energiei electrice ar creşte într-un mod dramatic în întreaga lume. Aşadar, doar „energia verde” se pare că nu este suficientă.

Însă, cea mai mare problemă legată de acest subiect este reprezentat de investiţiile enorme necesare pentru construcţia unei centrale nucleare. Totuşi, în ciuda costurilor ridicate de construcţie, energia nucleară este, după aceea, extrem de ieftină.

Astfel, aceste investiţii nu sunt profitabile, chiar dacă ar ajuta extrem de mult în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Citeşte şi Cât de competitivă este piaţa energiei din România?