Combustibili fosili

Criza combustibililor fosili se poate prelungi şi în următorul deceniu

25.06.2020

Combustibili fosili. Situația de criză generată de pandemia de COVID-19 a adus o scădere a cererii de combustibili fosili. Această situaţie se poate prelungi pe perioada următorului deceniu, făcând ca o revenire la maximul din 2019 să fie puțin probabilă, arată o analiză efectuată de Boston Consulting Group.

Combustibili fosili. Criza va avea un impact semnificativ

În timp ce declinul economic, pe termen scurt, provocat de pandemia de coronavirus a devenit deja vizibil, criza poate avea un impact semnificativ pe termen lung asupra piețelor de energie globale. În special, este așteptată o scădere a cererii de combustibili fosili față de maximele înregistrate anul trecut, conform raportului BCG, numit „Am Depășit Vârful Cererii Pentru Combustibilii Fosili?”.

Compania analizează cererea de energie din viitor și mixul de energie de-a lungul a trei scenarii economice, reprezentând recuperări în formă de V, U și L.

Cel mai probabil actuala criză va încetini semnificativ creșterea cererii globale de combustibili fosili în următorul deceniu.

Combustibili fosili. O redresare „ecologică”

„Dacă recuperarea economică mai lentă ar fi însoțită de o accelerare moderată în tranziția de la combustibili fosili la surse regenerabile, așa cum sugerează măsurile de „recuperare ecologică”, introduse în prezent în multe țări, cererea nu va mai depăși niciodată nivelurile din 2019”, conform analizei.

Într-un astfel de scenariu, impactul ar fi diferit în funcție de tipul de marfă și de regiune.

Cărbunele este combustibilul fosil la care este cel mai puțin probabil să se întrevadă o recuperare. Între timp, probabil că cererea de gaz natural își va relua calea de creștere, iar traiectoria petrolului se va situa undeva între celelalte două.

Un moment de cotitură

“Este posibil să fi ajuns acum la un moment de cotitură critic pentru piețele de energie. Impactul economic provocat de pandemia de coronavirus, creșterea economică din ce în ce mai puțin intensivă energetic și investițiile continue în energie sustenabilă, toate acestea împreună, afectează foarte mult cererea de combustibil fosil,” a declarat Bogdan Belciu, Partener la BCG. “Acest lucru ar schimba fundamental realitatea pentru multe companii de energie, mult mai devreme decât se așteptau,” a continuat acesta.

În funcție de scenariul de recuperare, marjele companiilor de energie și piața de capital vor fi sub presiune. Ele vor trebui să reducă costurile și să sporească lupta în ciuda obstacolelor întâmpinate, având pe termen mai lung prețuri mai mici.

În același timp, vor trebui să accelereze eforturile pentru a-și transforma portofoliile de afaceri, operațiunile și investițiile.

Combustibili fosili. Schimbările climatice

În lupta împotriva schimbărilor climatice, atingerea sfârșitului cererii „maximului de combustibili fosili” nu este un motiv de satisfacție.

„Cererea maximă de combustibili fosili poate fi în spatele nostru, dar nu neapărat din motivele corecte,” spune Bogdan Belciu. “Dacă nu ne transformăm fundamental economia, emisiile proiectate vor rămâne incompatibile cu efortul de reducere a încălzirii globale cu 1,5 °C sau 2 °C. Între timp, un mediu cu prețuri scăzute pentru combustibilii fosili nu va facilita această transformare.”

Citeşte şi Vacanţe 2020. Unde aleg românii să călătorească în acest an?