Agricultura

COMCEREAL, partener al celor mai importanți exportatori de cereale din România

01.06.2020

În contextul actual al pandemiei generate de COVID-19, compania își onorează integral angajamentele față de angajați. COMCEREAL BOTOȘANI, cea mai mare firmă botoșăneană din agricultură, a cunoscut în perioada 2018-2020 o  evoluție pe o pantă ascendentă la toți indicatorii semnificativi ai afacerii. S-au înregistrat creșteri în cifra de afaceri, implicit în volumele de cereale produse și tranzacționate, precum și în profitabilitate. Perioada menționată a fost marcată de implementarea unor strategii privind consolidarea afacerii și dezvoltarea competențelor echipei în vederea obținerii performanței. În plus, au fost achiziționate noi suprafețe de teren agricol, precum și o serie de utilaje, menite să contribuie la creșterea indicatorilor de productivitate.

Volumul de cereale rulat anual prin spațiile de depozitare ale COMCEREAL a crescut în perioada 2018-2020

Capacitatea de depozitare aparținând COMCEREAL a rămas oarecum constantă, în jurul valorii de 140.000 de tone echivalent în grâu, însă ce a crescut este gradul de utilizare al acestei capacități și anume volumul de cereale rulat anual.

„În perioada 2018-2020, am avut în vedere dezvoltarea și asigurarea necesarului de utilaje agricole pentru fermele noastre, prin achiziții de utilaje care să ne permită desfășurarea lucrărilor agricole în perioadele optime. Am realizat de asemenea investiții și în capacități de transport a recoltei din câmp, precum și în modernizarea instalațiilor și utilajelor de încărcare-descărcare în baze și silozuri”, ne-a declarat Dl. Gabriel Cătălin Andronache, Director General Comcereal Botoșani.

Cele mai recente investiții și tehnologii implementate

Investițiile recente ale COMCEREAL BOTOȘANI s-au concentrat pe tractoare și utilaje agricole, utilaje pentru erbicidat, remorci tehnologice, utilaje de încărcare-descărcare, de productivitate mare și care să permită costuri mai mici privind consumurile, alături de creșterea vitezei de operare.

În plus, a fost diversificat planul de cultură în fermele COMCEREAL și au fost dedicate suprafețe mai mari culturilor de floarea soarelui HO.

Floarea soarelui HO ( High- Oleic) este o plantă oleaginoasă care produce semințe cu un conținut ridicat de acid oleic, semințe din care se obține un ulei cu un conținut ridicat de acizi grași mononesaturați și o proporție redusă de acizi grași polinesaturați cu rezistență și stabilitate la temperaturi înalte și oxidare, care îl fac foarte bun pentru prăjire sau utilizări tehnice în industria chimică și cosmetică.

Un sezon agricol plin de provocări, dar și de soluții ingenioase

Sezonul agricol anterior, în particular, în zona de nord-est, a fost caracterizat de productivități la hectar ceva mai mici la unele culturi precum porumbul, comparativ cu anul 2018, influența venind din repartiția și cantitatea de precipitații din sezonul de vegetație, comparativ cu anul precedent. Pentru a depăși provocările generate de productivitate sau prețurile din piață, compania a recurs la diversificarea planului de culturi, prin includerea de culturi care să genereze o valoare adăugată cât mai mare, cum ar fi loturi semincere și floarea soarelui HO.

Compania a recurs la diversificarea planului de culturi pentru a genera o valoare adaugată cât mai mare

Referitor la sezonul 2019-2020, reprezentantul companiei afirmă faptul că un factor îngrijorător este cantitatea mică de precipitații care s-a înregistrat din toamnă și până în prezent, cu influență majoră asupra dezvoltării culturilor de păioase înființate în toamnă (triticale, orz și grâu), precum și a celor de rapiță.

COMCEREAL, partener al celor mai importanți exportatori de cereale din România

COMCEREAL Botoșani este în prezent partener contractual al celor mai importanți exportatori de cereale din România. Este un fapt cunoscut că România produce cantități mult mai mari de cereale decât necesarul destinat consumului intern și astfel exportul devine o necesitate pentru valorificarea acestui surplus și o modalitate de obținere a veniturilor de către fermieri. Cel mai simplu exemplu este legat de producția de grâu a României, care se situează în medie în jurul valorii de 7,5-8 milioane de tone anual, în timp ce consumul intern (panificație + furajare) este la jumătate, adică maxim 3,5-4 milioane de tone pe an.

Deși ideal ar fi să se exporte produse alimentare prelucrate, cu valoare adăugată mare și nu materii prime, situația actuală și infrastructura existentă fac ca acest tip de export să rămână la nivel de deziderat pe termen lung

„După părerea noastră, în condițiile date, este foarte important să exportăm în continuare surplusul de producție agricolă existent pe o piață cât mai largă, pentru a obține cea mai bună valoare pentru produsele noastre, ceea ce ne va permite continuarea muncii și activității noastre agricole. Astfel vom putea contribui, noi, agricultorii, la redresarea problemelor economice actuale cu care se confruntă întreaga țară”, continuă Directorul General.

Norme și proceduri de lucru care au permis continuarea activității

Fiind o companie care activează în domeniul agriculturii, COMCEREAL Botoșani și-a continuat activitățile de pregătire a terenului, de înființare a culturilor de primăvară și de întreținere a culturilor de toamnă, chiar și în contextul pandemiei actuale de coronavirus. Astfel, au fost întreprinse acțiuni concrete de protejare a salariaților, precum și a colaboratorilor, au fost elaborate și aplicate norme și proceduri de lucru pentru prevenirea infectării, menținerea distanțării sociale, pentru controlul și identificarea stării de sănătate a fiecărui salariat și a fiecărei persoane cu care s-a interacționat.

În cadrul COMCEREAL au fost alocate echipamente de protecție, inclusiv măști și mănuși pentru activitatea zilnică, au fost distribuiți și utilizați și dezinfectanți în toate punctele de lucru

„Traversăm cu toții o perioadă dificilă, însă privim cu optimism înainte. Ne dorim să menținem echipa și de asemenea facem eforturi să oferim siguranță angajaților și colaboratorilor noștri. Nu am recurs la disponibilizări sau variante de șomaj tehnic și nu am afectat veniturile salariaților noștri. Pentru o serie de colegi, am recurs la varianta muncii de la distanță pe perioada stării de urgență, de exemplu pe activitățile de prelucrare date, raportare sau salarizare, și am implementat lucrul în regim de tele-muncă de acasă”, explică Dl. Andronache.

În prezent, compania COMCEREAL are un număr de 165 de angajați care, pe lângă salariu, au primit și un stimulent suplimentar cu ocazia sărbătorilor de Paște.

COMCEREAL onorează integral angajamentele față de angajați

Privind măsurile luate de companie pentru protejarea angajaților în condițiile crizei generate de coronavirusul SARS COV-2, pot fi enumerate: munca de acasă, implementarea de norme și reguli pentru desfășurarea celorlalte activități în condiții de siguranță, alocare de echipamente de protecție și dezinfectanți, verificarea permanentă a stării de sănătate, neafectarea veniturilor și menținerea în vigoare a tuturor contractelor de muncă cu onorarea integrală a angajamentelor luate de companie față de salariați.

În contextul măsurilor precizate, activitatea companiei a continuat în condiții foarte apropiate de normal, fără a înregistra probleme majore

Acest fapt se datorează și preocupării permanente a membrilor echipei COMCEREAL de a găsi soluții la orice tip de provocare apărută. De exemplu, atunci când o serie de input-uri agricole, care veneau din import, au întârziat, fiind blocate de măsurile impuse de starea de urgență, s-au căutat cu succes variante accesibile de înlocuire, pentru a nu ieși din perioada optimă de administrare a acestora.

În plus, în contextul pandemiei de coronavirus, COMCEREAL s-a implicat activ în ajutorarea persoanelor trecute de vârsta de 65 de ani, considerate de specialiști ca fiind grupul cu cel mai ridicat coeficient de risc.

„Am încheiat anul 2019 cu rezultate financiare în creștere, comparativ cu cei doi ani anteriori 2017 și 2018.  Pentru 2020, estimăm un rezultat financiar superior anului 2019, chiar dacă anul a început atât de provocator, bazându-ne pe echipa COMCEREAL, care are capacitatea de a face diferența”, a declarat Dl. Gabriel Cătălin Andronache, Director General Comcereal Botoșani, cu referire la performanțele financiare și previziunile pentru anul curent.

 

Citește și