Slide

Agricultură

Comcereal SA, soluții performante pentru agrobusiness la nivel regional și național

01.04.2018

Compania oferă o gamă largă de produse și servicii pentru condiționarea și depozitarea cerealelor la cele mai înalte standarde de calitate. Cea mai mare firmă botoșăneană din agricultură, Comcereal SA, și-a câștigat de-a lungul timpului poziția de leader regional, desfășurând afaceri de  peste 100 de milioane de lei. Având una dintre cele mai mari capacități de depozitare a cerealelor din zonă și peste 3.000 de hectare lucrate, Comcereal SA livrează clienților produse și servicii la cel mai bun raport calitate-preț, oferind permanent plus valoare tuturor celor interesați de activitățile desfășurate de companie.

Înființată în anul 1996, Comcereal SA continuă să desfășoare cu succes activități de recepție, condiționare și depozitare a cerealelor în silozuri și baze, ocupându-se și de comercializarea acestora, cultivarea terenurilor agricole, distribuția de inputuri agricole, soluții de finanțare pentru fermieri sau servicii logistice pentru aceștia. Poziția companiei s-a consolidat an de an, devenind în prezent cel mai important agent economic în agricultură la nivelul județului Botoșani.

“Lucrul bine făcut este sintagma ce dorim să caracterizeze activitățile noastre. Valorile după care ne ghidăm în munca noastră sunt seriozitate, încredere si deschidere”, ne-a declarat domnul Gabriel Cătălin Andronache, Director General, Comcereal Botoșani

Activitățile companiei Comcereal SA

Activitatea companiei este structurată pe patru direcții principale, tratate cu maximă atenție, fiecare dintre ele având o importanță deosebită. Prima direcție este reprezentată de fermele vegetale, în cadrul cărora se lucrează aproximativ 3.000 de hectare de teren, majoritatea în cultură mare – grâu, rapiță, orz, porumb, floarea soarelui și soia, la care se adaugă loturile semincere – grâu, floarea soarelui, muștar și soia.

Comerțul cu cereale, ce presupune achiziționarea și valorificarea cerealelor către industriile procesatoare sau exportul acestora prin intermediul partenerilor de trading, activi în piețele internaționale, constituie o a doua direcție a societății. Gama de servicii este completată de prestările de servicii destinate fermierilor și procesatorilor privind depozitarea, condiționarea, uscarea și aerarea cerealelor și de distribuția de inputuri agricole către fermieri, inclusiv soluții de finanțare pentru achiziția de inputuri.

„Avem 6 ferme vegetale amplasate în zona centrală a județului Botoșani de la vest la est, fiecare fiind dotată cu un parc de utilaje agricole dimensionat în funcție de suprafața exploatată și astfel încercăm să asigurăm încadrarea fiecărei lucrări agricole în perioada optimă”, a continuat domnul Gabriel Cătălin Andronache, Director General, Comcereal Botoșani.

Mai mult decât atât, 14 capacități de recepție și depozitare a cerealelor sunt situate pe întreg teritoriul județului Botoșani, capacitatea totală de depozitare în silozuri și magazii orizontale fiind de 140.000 de tone. Cele mai mari capacități de prelucrare și depozitare a cerealelor sunt în Dorohoi și Botoșani. Prin intermediul facilităților de depozitare și recepție oferite, compania asigură achiziționarea și valorificarea cerealelor către industriile procesatoare. În același timp, dispune și de posibilitatea de încărcare și livrare directă a cerealelor pe cale ferată din locațiile situate în Dorohoi, Botoșani, Todireni, Bucecea și Ungureni, ceea ce oferă posibilitatea de a livra cereale și către export pe cale ferată în vagoane, direct sau prin intermediul Portului Constanța. În toate locațiile menționate s-a avut în vedere dezvoltarea în paralel a facilităților de condiționare și uscare a cerealelor, pentru a obține parametrii calitativi solicitați în contractele de export și, în aceste condiții, Comcereal Botoșani este partener de afaceri cu mulți dintre traderii de cereale activi în piață.

„Lucrăm aproximativ 3.000 de Ha de teren arabil, din care cca. 10% este proprietatea Comcereal, restul fiind teren arendat. Suntem interesați să mărim în continuare suprafața proprie, prin achiziții de teren agricol, însă este un proces dificil în condițiile în care firmele străine, capitalizate superior, cumpără agresiv terenuri agricole în județ”, a declarat domnul Gabriel Cătălin Andronache, Director General, Comcereal Botoșani.

Compania deține un total de 14 silozuri și baze de recepție, amplasate pe tot cuprinsul județului Botoșani, în imediata apropiere a exploatațiilor agricole, astfel încât să genereze costuri minime și timpi mici privind transportul produselor la recoltare, atunci când este transferată producția agricolă din câmp în depozit. Capacitatea totală de depozitare de 140.000 de tone de cereale nu este distribuită uniform între cele 14 puncte de depozitare, criteriul dimensionării capacităților de depozitare fiind legat de potențialul agricol al zonei respective.

Referitor la transportul cerealelor, acesta este o activitate în majoritate externalizată. Pentru transportul cerealelor, în principal pe distanțe mari, se lucrează cu transportatori terți aflați sub contract, deoarece conducerea firmei consideră că este dificil să eficientizezi pe parcursul unui an întreg o flotă proprie de camioane specializată în transportul de cereale, atunci când nu ai ca și obiect de activitate principal transportul, în contextul unei activități cu sezonalitate pronunțată, așa cum este cea de producție agricolă.

 Avantaje competitive pe piața comerțului cu cereale

Raportându-se la poziția de pe piață și la activitatea competitorilor, conducerea Comcereal SA Botoșani consideră că societatea beneficiază de câteva atuuri importante: logistica de recepție, condiționare și depozitare a cerealelor – amplasarea spațiilor de depozitare ce acoperă întreg județul, fiecare oferind soluții de preluare a cerealelor pe o rază de 20-30 km și posibilitatea de încărcare a cerealelor în vagoane de cale ferată direct din magaziile și silozurile personale; expertiza înaltă a membrilor echipei Comcereal – personal cu o vastă experiență privind condiționarea și depozitarea cerealelor și expertiza înaltă a colegilor din fermele vegetale, care căută în permanență soluții inovatoare de rentabilizare a culturilor și de creștere a productivității; orientarea către client – personalul încearcă permanent să înțeleagă nevoile clienților și să vină în întâmpinarea lor cu cele mai bune soluții, în dorința companiei de a rămâne prima opțiune în alegerea clienților.

În prezent, echipa Comcereal are 165 de membri care lucrează în cele 14 puncte de lucru, silozuri și baze, în cele 6 ferme agricole sau pe teren pentru consiliere, achiziție și vânzare, dar și în departamentele de suport aflate la sediul din Botoșani. „Toți membrii echipei sunt valoroși, în mare parte specialiști în agricultură sau mecanizare agricolă, dar nu numai. Avem în echipă colegi cu aptitudini formate și dezvoltate în vânzări și achiziții, analize financiare și de risc”, a continuat domnul Gabriel Cătălin Andronache, Director General, Comcereal Botoșani.

Cea mai utilizată metodă pentru dezvoltare profesională, aplicată în special colegilor mai tineri din echipă, este provocarea. Angajații sunt implicați în proiecte, li se conferă încredere și responsabilități și în același timp îndrumare și sprijin din partea colegilor mai experimentați. ”Este incredibil cat de mult dezvoltă creativitatea și cum dă aripi încrederea, urmată de o apreciere pentru lucrul bine făcut. Astfel pregătim din mers schimbul de generații în echipa Comcereal, unde media de vârstă nu este tocmai mică. Recunosc faptul că nu este ușor să găsești forță de muncă în zona noastră, tinerii pleacă, iar cei care rămân preferă alte ocupații decât agricultura”, a mai declarat domnul Andronache.

Investiții efectuate și rezultate economice

Până în prezent, investițiile principale au vizat dezvoltarea parcului de utilaje agricole din ferme în vederea acoperirii necesarului de lucrări agricole în perioada optimă. S-a investit de asemenea în achiziția de tractoare de mare putere, pluguri cu mai multe cormane, combine, utilaje de întreținere a culturilor, precum și în amenajări efectuate în silozuri și baze, în vederea creșterii capacităților de recepție, condiționare și depozitare, inclusiv a ritmului zilnic de operare a cerealelor.

Pentru perioada următoare, conducerea firmei intenționează să finalizeze unele proiecte începute anterior, cum ar fi dezvoltarea liniilor de prelucrare a semințelor, precum și demararea unor proiecte noi ce vizează modernizarea și creșterea productivității în silozurile și bazele proprii, continuând de asemenea modernizările și în ferme.

În ceea ce privește rezultatele economice înregistrate anul trecut, acestea au fost mai bune în comparație cu cei doi ani anteriori. Compania a înregistrat profit în 2017, cifra de afaceri crescând cu 20% în comparație cu 2016, chiar în condițiile unui trend descendent al prețului în piață la unele produse agricole, cum ar fi floarea soarelui. În plus, volumele de cereale tranzacționate de Comcereal în 2017 au fost în creștere cu 30 % comparativ cu 2016. Pentru anul curent, reprezentanții companiei estimează continuarea creșterii pentru cifra de afaceri și profitabilitate, generată de creșteri pe indicatorii de performanță ai fiecărui departament din cadrul companiei.