Stiri: Retail

Comertul din Romania

Comerţul din România, creştere minoră în prima jumătate a anului

06.08.2020

Comerţul din România. Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut în primele şase luni din acest an faţă de perioada similară din 2019, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,5%, respectiv cu 0,3%, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Comerţul din România. Creşterea vânzărilor

Majorarea pe serie brută a avut loc datorită creşterii vânzărilor de:

  • produse alimentare, băuturi şi tutun (+7,6%)
  • produse nealimentare (+0,3%)

Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 10,8%.

Aşadar, conform INS, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1 ianuarie -30 iunie 2020, comparativ cu perioada similară din 2019, a înregistrat o creştere cu 0,3% datorită creşterii vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+6,7%) şi vânzărilor de produse nealimentare (+0,5%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 9,9%.

Comerţul din România. Luna iunie 2020

Totodată, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna iunie 2020, comparativ cu luna iunie 2019 a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 2,9% datorită creşterilor înregistrate la vânzările de:

  • produse nealimentare (+8,8%)
  • produse alimentare, băuturi şi tutun (+3,6%).

Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate s-a redus cu 8,8%.

Citeşte şi Rezultate negative record pentru hotelurile din România