Venituri About You 2020.

Comerţul online din România, creştere spectaculoasă în perioada stării de urgenţă

28.05.2020

Comerţul online din România. Se înregistrează creșteri semnificative în ceea ce privește comerțul online pe perioada stării de urgență, remarcă compania 2Performant, unul dintre principalii jucători de pe piața companiilor de tehnologie de la noi.

Comerţul online din România. Tranzacţii

O analiză a comportamentului de consum înregistrat în cadrul platformei de marketing afiliat 2Performant indică creșteri importante pe anumite categorii de produse, precum și obiceiurile de cumpărături online pe care le-au dezvoltat românii.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, valoarea tranzacțiilor realizate prin platforma 2Performant a crescut cu 78,4% situându-se la aproape 10,5 milioane de euro TVA inclus. Din această sumă, peste 6,2 milioane de euro s-au realizat din tranzacții de pe mobil, o creștere de 98,8% față de anul trecut.

Comerţul online din România. Cele mai mari creşteri

Cele mai mari creșteri în perioada 16 martie – 14 mai din cadrul 2Performant au fost înregistrate pe domeniile:

 • beauty
 • cumpărături din hypermarket și magazine alimentare
 • articole pentru copii
 • produse pentru animale de companie
 • articole pentru casă și grădină

Pentru unele dintre aceste segmente, vânzările în perioada stării de urgență aproape că s-au triplat, generând venituri considerabile atât pentru comercianți, cât și pentru afiliați.

Afiliații înscriși în platforma 2Performant au înregistrat împreună venituri de peste 10.000 euro/zi în medie, valoarea totală a comisioanelor în luna aprilie fiind de peste 345.000 euro.

Comerţul online din România. Ziua cu cele mai mari vânzări

Ziua cu cele mai mari vânzări din perioada stării de urgență a fost joi, 23 aprilie. Este vorba de Ziua Internațională a Cărții, cu vânzări totale în valoare de 279.293 euro.

Românii au preferat așadar să cumpere online, în această zi, următoarele produse:

 • de îngrijire
 • pentru casă și grădină
 • articole pentru copii
 • articole animalele de companie
 • cărți
 • produse electronice
 • produse IT&C

Comerţul online din România. Segmentul Beauty

Segmentul Beauty a avut o creștere de +309,5% și vânzări, în cadrul platformei 2Performant, de 1.135.379 euro. Această categorie a fost în continuă creștere în perioada stării de urgență, înregistrând zile cu creștere și de peste 1.200% în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut.

Cea mai bună zi de vânzări pentru categoria Beauty a fost luni, 22 aprilie 2020.

Segmentul Fashion

O categorie aparte o reprezintă cea a articolelor de modă. După ce în a doua jumătate a lui martie 2020, segmentul Fashion din platforma 2Performant a înregistrat o scădere de 29% în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, per total în starea de urgență a avut o creștere de +41.8%, cu vânzări de 2.232.916 euro.

Comerţul online din România. Creșterile pe alte tipuri de produse:

• Categoria produselor pentru copii (Babies Kids & Toys) – creșterile au fost de +265.9%, cu vânzări de 1.410.864 euro

• Categoria articolelor pentru animale de companie (Pet Supplies) – creșteri de +151.5% și vânzări de 260.372 euro

• Categoria produselor pentru casă și grădină (Home & Garden) – creșteri de +88.5%, cu vânzări de 1.050.413 euro

• Categoria produselor electronice IT&C (Electronics IT&C) – creștere de +38.5%, cu vânzări de 1.600.074 euro

• Categoria cărți, filme și muzică (Books Movie & Music) – creștere de +22.4%, cu vânzări de 1.313.284 euro

La polul opus, industria auto (Automotive) a înregistrat o scădere semnificativă de -57,6%, față de perioade similare din anii trecuti, cu vânzări de 109.599 euro, dat fiind că accesoriile auto nu au fost o prioritate pentru șoferi în aceste luni.

Comerţul online din România. Ce spun autorii studiului?

„Prin schimbarea comportamentelor de cumpărare în perioada pandemiei, creșterea eCommerce-ului în România a fost puternic accelerată. Cu alte cuvinte, viitorul eCommerce-ului a venit mai rapid, în 2020, iar 2Performant a arătat că este pregătit să îl întâmpine.

Pentru noi a fost o perioadă intensă, asemănătoare lui Black Friday, care nu ar fi fost posibilă fără importantele investiții în soluții tehnologice pe care le-am făcut în anii trecuți. Această evoluție a atras și o creștere a interesului pentru marketingul afiliat, atât din partea advertiserilor, cât și a afiliaților.

Față de aceeași perioadă a anului trecut am primit cu peste 30% mai multe cereri de înscriere în platformă din partea magazinelor online și am înregistrat o creștere cu peste 12 procente a partenerilor afiliați care au generat comisioane. Totodată, pentru fiecare euro investit în marketingul afiliat, clienții 2Performant au avut vânzări în valoare de 14,7 euro, ceea ce este probabil cel mai bun randament pe care un magazin online îl poate obține prin promovare.”, spune Dorin Boerescu, CEO 2Performant.

Comerţul online din România. Obiceiurile de cumpărături

Analiza a arătat și care au fost trendurile în ceea ce privește cumpărăturile online. Cu alte cuvinte, cum au preferat românii să cumpere online.

„Dacă ziua de luni s-a dovedit a fi ziua cu cei mai mulți vizitatori pentru magazinele online locale, atât de pe mobil cât și de pe desktop, în ceea ce privește intervalele orare românii au preferat să facă cumpărături de pe mobil seara (21:00 – 22:00) și de pe desktop noaptea (23:00 – 00:00). 51,2% din vizitatori au luat decizia de a face o achiziție în mai puțin de o oră (click pe ultima reclamă)”, potrivit analizei.

Citeşte şi Schneider Electric România are un nou director de vânzări

 

 

 

 

Citiți și despre: