Slide

Stiri: Actualitate

COMES

COMES, 40 de ani de experiență în producția de echipamente sub presiune

24.07.2020

Compania Mecanică de Echipamente Speciale (COMES) este unul dintre principalii producători de echipamente sub presiune și piese de schimb pentru industria chimică, petrochimică, petrol, gaze, cât și pentru industria energetică și nucleară. Compania are peste 40 de ani de experiență de producție și livrări în peste 30 de țări.

Istoria COMES

Compania a fost înființată în anul 1977 sub numele de Uzina Mecanică a Combinatului Chimic Savinești și a avut ca scop principal furnizarea de echipamente și piese de schimb pentru Combinatul de Fire și Fibre Sintetice Savinesti (CFS Savinesti).

În 1991, când a devenit societate pe acțiuni, a schimbat numele în COMES. Anul 2003, în care s-a produs privatizarea, a însemnat atât începutul evoluției companiei, cât și a procesului de retehnologizare. Toate acestea au contribuit la ceea ce a devenit COMES în prezent.

Afaceri de 14 milioane de euro

“Suntem o companie în continuă dezvoltare, ca dovadă fiind deschiderea halei noi de producție în valoare de 5 milioane de euro, mărind astfel gama de produse pe care le putem fabrica. Obiectivul nostru este ca la finalul anului să avem 300 de angajați și o cifră de afaceri de 14 milioane de euro. Aceste echipamente sunt complexe, iar pentru a demara producția vom avea aproximativ 80 de noi locuri de muncă. Pentru aceste locuri vacante avem nevoie de personal calificat precum: sudori, electricieni, mecanici, lăcătuşi mecanici, prelucrători prin aşchiere (strungari, frezori, etc), ingineri mecanici.” a declarat Anton Ioan Mazarianu, Director General Comes.

COMES

Noua hală de producţie

Hala de producţie, pusă în funcțiune în 2020, are suprafața de 2.800 de m​p. și este destinată fabricării de echipamente sub presiune foarte mare, cu greutatea de până la 200 de tone, cu o lungime de 47.000 mm/utilaj, grosime tablă virolată de maximum 100 mm, diametrul de 7.000 mm și presiune de până la 450 bari.

„Până acum făceam utilaje de până la 70 de tone, dar cu noua hală vom completa gama cu utilaje de până la 200 de tone. Piaţă există, cerere există. Rolul acestei investiţii este de a răspunde integral la cerinţele pieţei de petrol şi gaze. Cu producţia de până la 200 de tone umplem piaţa utilajelor mari, putând face tot ce are nevoie o companie din domeniul producţiei de petrol şi gaze.“, a declarat Victor Marin, Directorul Direcției Comerciale la COMES.

Hala Noua Comes

Dublarea afacerilor

Efectul acestor investiții a constat în dublarea afacerilor COMES în ultimii cinci ani. Unul din anii de referință este 2018, când cifra de afaceri s-a situat la aproximativ 10,5 milioane de euro, iar exporturile au ajuns la 57% din vânzări.

Portofoliu de produse

Compania se poate lăuda cu un portofoliu alcătuit dintr-o gamă foarte largă de echipamente sub presiune pe care le poate fabrica, printre care se numără: schimbătoare de căldură, fascicule tubulare, răcitoare de aer, rezervoare, vase sub presiune, boilere, coloane, condensatoare, reactoare, corpuri de pompă, separatoare de gaz (bifazice- trifazice).

Produsele sunt fabricate în regim unicat sau în serie mică, în conformitate cu specificațiile tehnice ale beneficiarilor, și se adresează rafinăriilor, combinatelor chimice, petrochimice, companiilor de gaze naturale și complexelor energetice. Utilajele fabricate în COMES pot fi confecționate din oțel carbon, oțel inoxidabil, duplex, superduplex, oțel placat (Inox, Monel, etc.), sau aliaje Cu- Ni (Monel, Hastelloy, Inconel).

Tehnologiile de fabricaţie

„Activăm într-un domeniu reglementat de legislaţii restrictive, iar tehnologiile de fabricaţie includ procese speciale, suduri, prelucrări mecanice grele, tratamente termice şi nu numai. De aceea, asigurăm trasabilitatea pe întregul flux de fabricaţie, acționând după proceduri clar definite şi dispunând de personal autorizat. Îmbunătăţirea tehnologiilor de fabricaţie, alături de creşterea productivităţii reprezintă pentru COMES o preocupare continuă“, a mai adăugat directorul companiei, Anton Măzărianu.

COMES

Strategia de marketing

Până să ajungă la aceste rezultate, compania COMES a avut, şi dezvoltă în continuare o strategie de marketing agresivă, promovându-se la toate târgurile şi expoziţiile de profil din Europa, unde își prezintă produsele din Rusia până în Kuweit; din Emiratele Arabe Unite până în Germania. Tot ca strategie de marketing sunt şi deplasările lunare ale specialiştilor în fiecare ţară unde există parteneriate de afaceri.

„Este vorba de strategii de marketing fără de care nu ne putem dezvolta, fără de care nu ne putem fideliza clienţii, pentru a fi văzuţi şi a fi prezenţi mereu pe piaţă“, adaugă Anton Ioan Mazarianu, Director General Comes.

Exporturi în Europa, Orientul Mijlociu, Rusia și Africa

În prezent, doar 37% din producţia de utilaje şi echipamente ale companiei sunt destinate pieței din România, în principal către cele 4 rafinării (Petromidia, OMV Petrobrazi, Petrotel Lukoil, Vega Ploiești), pentru compania de gaze Romgaz, pentru combinatele chimice Ameropa Azomureș, Chimcomplex Borzești & Rm. Vâlcea, Sinteza Oradea, pentru complexele energetice, dar și în industria nucleară – CNE Cernavodă și Institutul de Fizică Nucleară Măgurele. Ponderea cea mai mare, de 67%, merge la export, în Europa (Germania, Italia, Franța, Austria, Elveția, Finlanda, Serbia, Olanda, UK etc), țările ex-CSI (Rusia, Belarus, Kazahstan, Lituania, etc.), USA, precum și în Orientul Mijlociu și Asia ( GCC, Japonia, Egipt, Iordania, Yemen, Libia, Nigeria, etc.).

COMES

Noi parteneriate de afaceri

COMES urmărește în permanență să optimizeze facilitățile de producție și parteneriatele de afaceri, acest lucru reflectându-se în ultima livrare către rafinăria Petrotel Lukoil din Ploiești.

Acest echipament are diametrul de 2,5 metri, lungime de 7 metri și o greutate de 80 tone, fiind cel mai complex proiect realizat până acum de companie. Echipamentul a fost fabricat şi executat în regim unicat şi este destinat completării proiectului de investiţii de modernizare a Instalaţiei de Distilare Gaze/Recuperare Sulf. Acesta face parte dintr-un număr însemnat de echipamente, toate executate în cadrul COMES Savinesti, valoarea proiectului fiind de aproximativ 1 milion şi jumătate de euro.

Strategia de viitor a COMES

Strategia COMES de viitor constă în extinderea producției și diversificarea gamei de fabricație pentru a fi printre primele opțiuni de producători de echipamente tehnologice sub presiune din Europa, în cadrul companiei fiind deja în lucru echipamente cu greutăți de până la 100 de tone pentru industria de țiței și gaze, iar în negociere pentru anul următor, utilaje sub presiune cu greutăți cuprinse între 100-200 de tone, ce vor urma să fie executate în noua hală de producţie.

Citeşte şi COMES își consolidează poziția de lider național