Stiri: Economie

Comisia Europeană: Redresarea economică este încă fragilă

05.11.2014

Warning: DOMDocument::loadHTML(): htmlParseEntityRef: no name in Entity, line: 16 in /home/jurnalul/public_html/www/wp-content/themes/jurnalul/functions.php on line 2878

Creşterea economică din Uniunea Europeană şi din zona euro va fi în acest an redusă, conform previziunilor făcute de Comisia Europeană. Astfel, pentru 2014, creșterea reală a PIB-ului va atinge 1,3% în UE și 0,8% în zona euro.

Avansul ar urma să se accelereze ușor în cursul anului 2015, atingând 1,5%, respectiv 1,1%, pe fondul îmbunătățirii cererii externe și interne.

În plus, în 2016 se așteaptă o intensificare a activității economice până la 2%, respectiv 1,7%, datorită consolidării sectorului financiar și datorită recentelor reforme structurale care încep să dea roade.

Accelerarea investițiilor

„Situația economică și a locurilor de muncă nu cunoaște o îmbunătățire destul de rapidă. Comisia Europeană este hotărâtă să utilizeze toate instrumentele și resursele disponibile pentru a crea mai multe locuri de muncă și pentru a stimula creșterea economică în Europa. Vom propune un plan de investiții în valoare de 300 de miliarde euro pentru a impulsiona și susține redresarea economică. Accelerarea investițiilor este un element crucial al redresării economice”, a afirmat Jyrki Katainen, vicepreședintele CE responsabil pentru locurile de muncă, creștere, investiții și competitivitate.

Pierre Moscovici, comisarul pentru Afaceri Economice și Financiare, Impozitare și Vamă, a declarat că nu există un răspuns unic și simplu în fața provocărilor cu care se confruntă economia europeană.

„Trebuie să acționăm pe trei fronturi: pentru politici bugetare credibile, pentru reforme structurale ambițioase și pentru investiții, publice și private, atât de necesare. Trebuie să ne asumăm cu toții responsabilitățile care ne revin, la Bruxelles, în capitalele statelor membre și la nivelul regiunilor, pentru a genera o creștere economică mai puternică și pentru a da un impuls real creării de locuri de muncă pentru cetățenii noștri”, a continuat acesta.

Astfel, redresarea economică începută în cel de-al doilea trimestru al anului trecut este încă fragilă, iar relansarea economică este încă slabă în multe state membre.

Încrederea, la un nivel mai scăzut decât în primăvară

În plus, încrederea se situează la un nivel mai scăzut decât în primăvară, reflectând riscurile geopolitice tot mai importante și perspectivele economice mai puțin favorabile existente la nivel mondial.

În ciuda condițiilor financiare favorabile, redresarea economică din 2015 va fi lentă. Această situație reflectă diminuarea progresivă a efectelor crizei, cu o rată încă ridicată a șomajului, cu un nivel important al datoriei și cu o rată scăzută de utilizare a capacității.

Recenta evaluare amplă a Băncii Centrale Europene a estompat incertitudinile cu privire la soliditatea sectorului bancar; totodată, îmbunătățirea condițiilor de finanțare ar trebui să ajute la redresarea activității economice. În 2016, consolidarea cererii interne și străine și continuarea unei politici monetare flexibile, asociată cu costuri de finanțare scăzute, ar trebui să întărească și mai mult creșterea.

Variații importante ale ratelor de creștere

În acest an, se așteaptă în continuare variații importante în ceea ce privește ratele de creștere ale statelor membre, de la -0,7% (Croația) la 4,6% (Irlanda). Totuși, se preconizează că în următorii doi ani diferențele dintre ratele de creștere se vor reduce.

În 2015 și 2016, se preconizează că toate țările UE vor înregistra o creștere pozitivă. Tot în această perioadă, efectul întârziat al reformelor deja implementate ar trebui să se resimtă într-o mai mare măsură.