Stiri: Sanatate

Comisia pentru Sănătate a aprobat calculul diferenţiat al taxei clawback

22.09.2015

Producătorii de medicamente generice salută decizia Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaților de a adopta proiectul legislativ de introducere a unui calcul diferențiat al taxei clawback. Conform Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România, votul răspunde cererilor repetate ale producătorilor, dar și ale pacienților, de eliminare a politicilor fiscale abuzive din domeniul farma și de repunere a sistemului de sănătate pe baze sustenabile, în acord cu recomandările Comisiei Europene.

„Este o decizie care vine în acord cu nevoile pacienților și cu cele ale producătorilor de medicamente care contribuie cu adevărat la dezvoltarea economică a României”, a declarat Dragoș Damian, Președintele APMGR.

Măsura va opri dispariția medicamentelor ieftine de pe piața locală, în condițiile în care peste 1.300 de astfel de medicamente au ieşit de pe piaţă, în ultimii trei ani. Acest lucru a privat mulți pacienți de tratamente salvatoare de vieți.

În plus, potrivit APMGR, alte 1.200 de medicamente de calitate și cu costuri reduse ar fi urmat să treacă sub pragul rentabilității în următorul an, în condițiile menținerii taxei clawback în formă actuală.

Implementarea imediată a unui calcul diferențiat pentru medicamentele generice, bazat pe introducerea unei proporții de maximum 65% în calculul variabilei „p” din formula clawback, va corela sarcina fiscală cu politica de prețuri în domeniul farma.

Această măsură a fost deja agreată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Sănătăţii şi acceptată atât de Ministerul de Finanţe, cât şi de către organismele financiare internaţionale, ca fiind neutră din punct de vedere bugetar.

„Aşteptăm cu încredere și decizia Comisiei de Buget, Finanțe și Bănci, precum și votul din plenul Camerei Deputaților, dar nu avem îndoieli că acestea vor fi favorabile proiectului, având în vedere că adoptarea acestei măsuri nu aduce niciun cost la bugetul de stat, în timp ce beneficiile pentru pacienți sunt enorme’”, a mai declarat Dragoş Damian.