Comisie pentru decontarea medicamentelor

Veste bună pentru pacienţi: Se înfiinţează o comisie pentru decontarea medicamentelor prescrise off-label

25.09.2018

Ministerul Sănătăţii are în plan să înfiinţeze o Comisie pentru decontarea medicamentelor. Mai exact, specialiştii urmează să aprobe decontarea produselor farmaceutice care nu au indicaţii terapeutice incluse în rezumatul caracteristicilor produsului (off-label). În prezent, costurile acestor medicamentelor sunt suportate de către pacienţi.

În acest sens, Ministerul Sănătăţii a emis un proiect de Ordin. Acesta se află în consultare publică.

Proiectul poate fi consultat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, în secţiunea Transparenţă Decizională.

Comisie pentru decontarea medicamentelor: Ce avantaje au pacienţii?

Comisia de specialişti din cadrul Ministerului va avea drept scop analiza situaţiei pacienţilor care au nevoie de administrarea unor medicamente pentru indicaţiile terapeutice neincluse în caracteristicile produsului. Acest lucru se aplică în cazul unor afecţiuni pentru care nu există alternative terapeutice. De asemenea, medicamentele se vor putea deconta şi dacă pacientul are contraindicaţie la tratamentele deja existente pentru o afecţiune de care suferă.

Comisia va fi responsabilă de identificarea măsurilor de care este nevoie pentru asigurarea accesibilităţii la terapiile alternative.

În urma unei solicitări a Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice, Ministerul Sănătăţii a organizat, luni, o dezbatere publică pe acest proiect. La întâlnire au participat reprezentanţi ai producătorilor, distribuitorilor de medicamente, precum şi ai pacienţilor.

Comisie pentru decontarea medicamentelor: Ce spune ministrul Sănătăţii?

„Este vorba în special de pacienţii cu boli rare. Există pacienţi care nu au nicio şansă la tratament dacă nu înfiinţăm această Comisie şi dacă nu o facem să funcţioneze. Ştiu că sunt temeri legate de bugete sau farmacovigilenţă, dar pe care le putem depăşi. Sunt poveşti de viaţă, sunt oameni care nu au bani suficienţi să îşi plătească acest tratament. Să le dăm dreptul la viaţă. Să le dăm o şansă şi să monitorizăm cât mai bine reacţiile adverse, dacă ele există. Eu spun că sunt temeri justificate, dar nu atât de justificate încât să refuzăm dreptul la viaţă unor pacienţi”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

Aceasta a mai spus că instituţia pe care o conduce va analiza şi va ţine cont de propunerile şi observaţiile venite din partea tuturor celor interesaţi de acest subiect.

După ce observaţiile vor fi preluate, instituţia va analiza solicitările. Dacă se va considera că este nevoie, proiectul de Ordin va fi modificat şi lansat, din nou, în dezbatere publică.

Citeşte şi Agenţia Naţională a Medicamentului va fi reorganizată. Motivul: lipsa medicamentelor

 

 

 

Citiți și despre:

O părere la “Veste bună pentru pacienţi: Se înfiinţează o comisie pentru decontarea medicamentelor prescrise off-label

  1. Pingback: Rata somajului 2018. Cati romani nu au un job? | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.