Producatori

Compania din Arad ce “pune mașinile în mișcare”

Compania din Arad ce “pune mașinile în mișcare”

01.05.2015

Unul din trei autovehicule are componente realizate de  grupul Huf. Mulți sunt șoferii care, dacă își vor privi cu atenție cheile de la mașină sau sistemele de acces, de imobilizare sau închidere din vehicul, vor descoperi sigla grupului Huf. Potrivit statisticilor, una din trei mașini din lume este dotată cu telecomenzi, mânere sau încuietori produse de Huf, compania locală fiind o investiție a concernului Huf, principalul actor al acestui sector de piață în întreaga lume.

Huf Romania produce pentru Porsche, Hyundai, Mitsubishi, MAN sau Volvo, dar și BMW și Dacia o largă paletă de produse, de la sisteme mecanice și electrice de închidere, la chei, mânere de uși și mecanisme de blocare a volanului, lucrând după tehnologii moderne, novatoare, iar Centrul R&D Huf România din Timișoara dezvoltă și testează componente Software pentru echipamente electronice folosite în industria autovehiculelor. Portofoliul de produse acoperă zona de acces și securizare a mașinii, de la cheia cu telecomandă, până la soluții de acces “fără cheie”.

Investiții în producție

În prezent, grupul Huf deține fabrici atât în Europa, cât și în Asia, America de Nord și America de Sud.

Strategia de dezvoltare a grupului presupune ca locațiile unde există constructori auto să beneficieze de o fabrică Huf în apropiere, iar deschiderea unității din Arad, din anul 2006, a fost o consecință firească a acestei strategii. Fabrica a funcționat în prima fază într-o locație închiriată, iar doi ani mai târziu oficialii Huf au decis să achiziționeze un  teren pe care să își construiască o unitate complexă de producție, însă efectele puternice ale crizei economice au amânat proiectul, lansarea având loc în luna martie a anului 2013. Investiția totală în această construcție s-a ridicat la peste 4 milioane de euro, iar conducerea Huf România explică faptul că pe măsură ce compania câștigă noi proiecte, investițiile se măresc și sunt direcționate către tehnologii specifice, de la asamblare la producție de componente specifice.

Investițiile în cadrul fabricii din Arad nu s-au oprit la cele destinate lansării. Doar anul trecut a fost investită  o sumă de bani care se ridică la 1.3 milioane de euro pentru echipamente de injecție mase plastice, ce ajută la extinderea activității de asamblare și a producției de componente injectate.  “Astăzi, la aproape 10 ani de la debut, ne putem mândri cu o construcție proprie, compusă din hala de producție ce se întinde pe 4.145 de metri pătrați, un depozit de 1.753 metri pătrați, spații pentru birouri de 1.152 de metri pătrați, cu posibilitate de extindere pe încă aproximativ 4.000 metri pătrați și cu peste 350 de angajați în ambele locații (fabrica din Arad și Centrul R&D din Timișoara), contribuind astfel la creșterea economică a zonei de vest”, ne-a declarat Ioan Posa, managerul general Huf Romania S.R.L..

La cinci ani de la deschiderea punctului de lucru, grupul a decis să investească din nou în România. De data aceasta a fost vorba despre un centru special destinat realizării și verificării componentelor software destinate echipamentelor electronice folosite în industria de profil.  “Un alt moment important pentru noi a fost deschiderea oficială a Centrului R&D din Timișoara, la 1 iulie 2011, centru care a ajuns să numere astăzi peste 50 de angajați în domeniile dezvoltare și testare software. Proiectele realizate aici sunt destinate clienților precum General Motors, Peugeot, Daimler sau Volvo”, ne-a explicat Ioan Posa. Conducerea Huf România a adăugat faptul că existența centrului din Timișoara va ajuta în viitor la creșterea portofoliului de clienți, dar și a paletei de produse. Dacă în 2011 în cadrul locației lucrau doar cinci angajați, toți în domeniul Software Development, începutul anului 2012 a marcat înființarea departamentului de Testare Software, lucru care a însemnat încă patru angajați noi. Un an mai târziu în centru a fost demarat primul proiect cu responsabilitate completă pentru software: Radio Frequency Receiver pentru General Motors. “În iulie 2014 a intrat în producție primul produs Huf unde a fost implicat centrul din Timișoara, atât în activitatea de dezvoltare, cât și în cea de testare: Electronic Steering Column Lock pentru General Motors”, a adăugat managerul general Huf România.

În ceea ce privește motivele pentru care a fost aleasă Timișoara ca locație pentru investiția companiei, oficialii Huf sunt de părere că orașul este una dintre cele mai importante localități pentru firmele care vor să se extindă pe partea de dezvoltare de software.

Mai mult decât atât, pregătirea studenților în cadrul universităților de profil, dar și facilitățile oferite de stat duc la consolidarea carierelor tinerilor ce și-au ales acest domeniu de activitate. „Pentru industria autovehiculelor, Timișoara este o locație care oferă acces la infrastructura rutieră europeană pentru producția de componente, împreună cu accesul la resursa umană cu înaltă pregătire”, explică Ioan Posa, managerul general Huf România.

Dublarea cifrei de afaceri

În prezent, societatea organizează training-uri și cursuri speciale pentru angajați, destinate calificării salariaților și perfecționării acestora în domeniile de activitate alese. În plus, Huf Romania este partenerul Universității Politehnice din Timișoara, iar compania a desfășurat proiecte de colaborare prin intermediul cărora studenții  au primit suport pentru realizarea de lucrări practice și teme de laborator specifice, astfel încât teoria învățată în cadrul cursurilor a fost testată. În viitor, compania și-a propus sponsorizarea unei săli de laborator speciale pentru viitorii programatori, dar și colaborări punctuale cu studenții, pe teme de cercetare.

Huf România mizează pe 500 de angajați și dublarea cifrei de afaceri.

Cu o cifră de afaceri de peste 115 milioane de lei, înregistrată în anul 2013, compania și-a propus majorarea substanțială a acesteia. „În următorii cinci ani, în funcție de evoluția pieței, preconizăm o dublare a cifrei de afaceri și un număr de aproximativ 500 de angajați. Pentru centrul din Timișoara ne dorim să ajungem la 80 de angajați în termen de doi ani și să începem activități în direcția de proiectare a dispozitivelor electronice. De asemenea, centrul își propune să ofere suport pentru toate locațiile Grupului Huf”, ne-a declarat Ioan Posa, managerul general Huf România.