Salariile oferite de companii 2019.

Veşti bune pentru cei care îşi caută un job. Companiile fac angajări!

11.09.2018

Companiile din România sunt optimiste. Acestea estimează cel mai bun climat de angajare din ultimii 10 ani. Astfel, conform ManpowerGroup, planurile de angajare din ultimul trimestru al anului sunt cele mai optimiste, la nivel european, la egalitate cu Slovenia. În plus, previziunile se află şi în clasamentul celor mai optimiste ţări, la nivel mondial.

Astfel, pentru ultimele trei luni ale anului, Previziunea Netă de Angajare este de +19%. Acesta este cel mai puternic nivel raportat în România din ultimii 10 ani, arată Studiul ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă, în intervalul octombrie – decembrie 2018.

Pentru românii care îşi caută un loc de muncă, perspectivele se îmbunătățesc cu 4, respectiv 6 puncte procentuale față de trimestrul precedent și față de anul anterior.

Companii care fac angajări. Ce spun companiile?

În cadrul studiului au fost intervievaţi 627 de angajatori. 24% din ei afirmă că au în vedere creșteri de personal. 9% dintre angajatori spun că au în plan scăderea numărului total de salariaţi.

Situaţia este una bună pentru întreaga ţară.

În toate cele opt regiuni și zece sectoare industriale analizate în cadrul studiului, intenţiile de angajare sunt pozitive.

Companii care fac angajări. Cei mai optimişti angajatori

Companiile din regiunea Sud sunt cele mai optimiste din țară. Ele au raportat o Previziune Netă de Angajare de +28%. Tot în regiunea Sud se înregistează și cea mai remarcabilă îmbunătățire de la trimestru la trimestru. Aşadar, Previziunea s-a consolidat cu 18 puncte procentuale față de trimestrul precedent.

Cea mai mare îmbunătățire în termeni anuali se regăseşte în regiune Sud-Vest. Acolo, Previziunea Netă de Angajare de +24% este cu 25 de puncte procentuale mai mare decât în urmă cu un an, precum și cea mai robustă Previziune raportată în regiune în ultimul deceniu.

De asemenea, companiile din Nord-Est au anunţat o îmbunătățire de 24 de puncte procentuale față de 2017. Previziunea Netă de Angajare este raportată la +23%. Aceasta e cea mai puternică perspectivă pentru regiunea menţionată din istoria sondajului în România.

De asemenea, optimismul din regiunea Sud-Est poate fi considerat cel mai amplu, din trimestrul al treilea din 2008, până în prezent. Companiile estimează Previziune Netă de Angajare de +23%.

În Bucureşti, cu toate că sunt favorabile și indică un ritm de angajare relativ, perspectivele sunt cele mai puțin optimiste comparativ cu alte regiuni.

Conform studiului, Previziunea Netă de Angajare de +13% se reduce faţă de trimestrul al treilea cu 2 puncte procentuale.

„Un declin similar de la trimestru la trimestru și de la an la se raportează și în regiunea Vest, unde Previziunea Netă de Angajare pentru intervalul octombrie – decembrie 2018 este de +15%”, explică autorii cercetării.

Companii care fac angajări. În ce domenii se fac cele mai multe angajări?

Companiile estimează creșteri ale numărului de angajați indiferent de sectorul de activitate din care fac parte.

Companiile din Construcții sunt cele mai optimiste. Sectorul raportează o Previziune Netă de Angajare de +36%.

Şi angajatorii din Industria prelucrătoare preconizează un volum consistent de angajări. Însă, deşi Previziunea Netă de angajare de +29% rămâne stabilă comparativ cu trimestrul anterior, nivelul se reduce cu 3 puncte procentuale față de 2017.

Cele mai puţine angajări se vor face în sectorul Industrie extractivă. În acest domeniu, Previziunea Netă de Angajare de +4% are un ritm de angajare lent.

Citeşte şi Rata inflaţiei, în creştere. Produsele cu cele mai mari scumpiri

 

 

 

Citiți și despre: