Stiri: Companii

CFR IRLU

Topul companiilor în insolvență

05.03.2020

Companii în insolvență. Mediul economic stabil oferă cadrul prielnic însănătoșirii companiilor. Astfel, potrivit analizelor CITR, parte din Impetum Group, numărul insolvențelor în rândul companiilor de impact s-a redus cu 32% de la 183 la 139 în 2019. Totuși, valoarea acestora în active imobilizate (AI) înregistrează creșteri majore comparativ cu anul precedent. Acesta este un semn că anul trecut au intrat în insolvență companii de impact mai mari.

Companii în insolvență. Numărul insolvențelor

Numărul insolvențelor noi la nivel național este în scădere pentru al treilea an consecutiv, în 2019 scăzând cu aprox. 27%, până la 6.524 de companii afectate. Potrivit datelor ONRC, anul trecut au fost înființate 134.220 de noi societăți, peste 400.000 intrând în economie în ultimii trei ani.

Companii în insolvență. Ce spune conducerea CITR?

„În cei 20 de ani de lucru cu companiile în insolvență, echipa noastră a învățat că există o corelație directă între scăderea numărului de insolvențe și creșterea economică națională. Echilibrul macroeconomic de anul trecut a oferit companiilor posibilitatea să își mențină un flux economic constant și un cash-flow relativ stabil. În plus, cei 12 ani trecuți de la criza economică mondială au lăsat timp companiilor afectate să se redreseze, în timp ce au fost înființate noi companii. Suntem într-o etapă de maturizare a mediului de afaceri românesc, pe care ne bucurăm să o susținem prin rolul nostru de salvatori ai valorii în business”, susține Andra Olar-Caragea, CEO CITR.

Companii în insolvență. Efectul asupra pieței muncii

Cu toate că în 2019 au intrat în insolvență mai puține companii de impact, efectul lor asupra pieței muncii și salariaților a crescut cu 19%, afectând peste 14.000 de angajați. Pe baza AI, printre județele cele mai afectate se numără:

  • Hunedoara (37%)
  • București și Ilfov (18%)
  • Brașov (7%)
  • Constanța (5%)
  • Cluj (4%)

Companii în insolvență. Valoarea activelor imobilizate

Valoarea totală a activelor imobilizate ale companiilor de impact în insolvență a depășit 1 mld. de euro în 2019 și este în creștere cu 25% față de 2018.

Și media AI per proiect a crescut cu aproape jumătate (43%), ajungând la 7,8 mil. de euro. Cifra de afaceri a companiilor de impact analizate a depășit anul trecut valoarea de 700 de mil. euro, în creștere cu 8% față de anul precedent.

Topul companiilor intrate în insolvență în 2020

Cele mai mari insolvențe noi în 2019, atât după cifra de afaceri cât și după valoarea activelor imobilizate sunt: Complexul Energetic Hunedoara, Delta ACM, ELCEN Constanța și Petrocart SA.
Primele zece insolvențe de impact din punctul de vedere al valorii activelor imobilizate însumează o valoare totală a AI de 639 mil. de euro și asigură 45% din locurile de muncă.

Top 10 insolvențe de impact în 2019, după valoarea activelor imobilizate (AI)

1. COMPLEXUL ENERGETIC HUNEDOARA SA

2. PREFA SA

3. DELTA ACM 93 SRL

4. COMCEREAL SA

5. CORVIN FOTOVOLTAIC STS

6. TIGER AMIRA COM SRL

7. ELCEN CONSTANȚA SA

8. TRIPSTA.NET SRL

9. PETROCART S.A

10. RADET CONSTANŢA

Top 10 insolvențe de impact în 2019, după cifra de afaceri (CA)

1. COMPLEXUL ENERGETIC HUNEDOARA SA

2. C-GAZ & ENERGY DISTRIBUȚIE SRL

3. DELTA ACM 93 SRL

4. ICCO ENERG SRL

5. TIGER AMIRA COM SRL

6. RADET CONSTANŢA

7. ELCEN CONSTANȚA SA

8. ONCOS PROD SRL

9. PETROCART S.A.

10. GOLD PLAST PRODUCTION SRL

Top trei cele mai afectate sectoare de activitate adună 73% din valoarea AI, 79% din angajați și 61% din CA a insolvențelor de impact.

Companii în insolvență. Sectorul energetic

De pe locul întâi, sectorul energetic însumează 41% din AI, 36% dintre angajați și 605 mil. de lei CA. Pe locurile doi și trei se situează construcțiile cu 19% din valoarea AI și 764 mil. lei CA și, sectorul industrial, cu 13% din AI și 708 mil. lei CA și cele mai multe companii afectate, 21 din 139. Locurile patru și cinci sunt ocupate de comerț și imobiliare, iar cel mai puțin afectate au fost transportul, agricultura, distribuția de apă și petrolul.

Companii în insolvență. 3 insolvențe pe săptămână

Conform CITR, în 2019 au intrat în insolvență aproximativ 12 companii de impact în medie lunar, însemnând aproape 3 insolvențe pe săptămână.

Dintre acestea, numai 39 de companii, respectiv 29% dintre insolvențele noi de anul trecut înregistrează și datorii la stat. Însă, valoarea creanțelor pe care acestea le datorează statului se ridică la 75% din total, respectiv 1,4 miliarde de lei.

Citește și Topul celor mai doriți angajatori din România