Stiri: Finante

Beneficii fiscale pentru companii.

Companiile, afectate de schimbările fiscale din acest an

20.08.2015

Codul Fiscal, Normele de Aplicare ale Codului Fiscal și Codul de Procedură Fiscal au suferit în primele şapte luni ale anului, în total 23 de modificări, cele mai importante trei modificări fiind reprezentate de legea impozitării bacșișului, modificarea cotei de TVA și modificarea procedurii de înregistrare în scopuri de TVA.

„Legea impozitării bacșișului, modificarea cotei de TVA și modificarea procedurii de înregistrare în scopuri de TVA sunt cele mai importante modificări fiscale care au avut loc în primele şapte  luni ale anului în curs. Pentru unele companii, acestea au rezultat într-o creștere a cheltuielilor cu administrația fiscală, serviciile de IT, consultanța fiscală și cea contabilă”, se arată într-un studiu al TMF Group România.

Astfel, conform raportului, legea de impozitare a bacșișului le-a lăsat companiilor puțin timp la dispoziție pentru a se alinia cerințelor impuse. Acestea au presupus emiterea bonului fiscal pentru bacșișul primit de la client, achiziționarea și înregistrarea la administrația fiscală a registrului de bani personali și punerea la dispoziție a unui regulament cu privire la procedurile legate de bacșiș în cadrul sediului și a punctului de lucru.

De asemenea, modificarea TVA a avut ca și efect presiunea asupra firmelor de a-și modifica, într-o perioadă scurtă de timp, programele de gestiune, programul de contabilitate, precum și casele de marcat care să le permită să aplice corect cota de TVA, iar schimbarea procedurii de înregistrare în scopuri de TVA presupune ca o serie de condiții suplimentare să fie îndeplinite de către companiile care doresc să se înregistreze în scopuri de TVA.

„Cele trei modificări reprezintă doar o parte din numărul total de schimbări aduse. Codul Fiscal, Normele de Aplicare ale Codului Fiscal și Codul de Procedură Fiscal au suferit în total 23 de modificări: 12 ale Codului Fiscal, 2 ale Normelor de Aplicare ale Codului Fiscal și 9 ale Codului de Procedură Fiscală. Aceste schimbări ale reglementărilor fiscale cuprind modificări simple, de detaliu, cum ar fi cele asupra formularelor, până la modificări ample, precum celor asupra cotei de TVA pentru alimente”, se mai arată în studiu.

Modificările legislaţiei vin în contextul în care 78% dintre companiile prezente pe piața locală consideră că cea mai mare provocare a mediului de business este sistemul complex de taxe și reglementări. În acelaşi timp, 34% din companii au afirmat că au fost nevoite să suplimenteze numărul de angajați în departamentul financiar, iar 11% dintre acestea au fost amendate pentru nerespectarea reglementărilor nou introduse.