Slide

Stiri: Economie

Companiile anticipează creșteri salariale, în 2015

24.11.2014

Liderii în afaceri din Europa Centrală şi de Est anticipează creșteri salariale, anul viitor, pentru păstrarea personalului calificat. Astfel, potrivit studiului KPMG – „Pulsul economiei 2014”, recrutarea și retenția personalului calificat reprezintă o problemă tot mai serioasă pentru companiile din regiune.

Sondajul a fost realizat în luna septembrie în rândul a 456 de lideri în afaceri din opt țări (Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Slovacia – ”ECE8”).

Dintre cei intervievați 69% intenționează să crească salariile angajaților în 2015, 50% dintre aceștia anticipând creșteri de până la 5%.

Cea mai probabilă majorare, după cum indică 37% din ECE8, va fi cuprinsă între 2% şi 4,9%. Pentru 41% dintre chestionaţi cei, deficitul de personal calificat și presiunea din partea angajaților reprezintă factorii principali care vor conduce la creșteri salariale, în timp ce 28% sunt de părere că acestea ar trebui să se bazeze pe o productivitate crescută, iar 25% menționează performanțe financiare îmbunătățite.

În medie, 50% dintre respondenți nu intenționează să aducă modificări notabile în structura personalului, dar 17% previzionează creșteri de 5 până la 10 procente a numărului de angajați.

Prognozele economic sunt mai degrabă optimiste

Îngrijorările legate de forța de muncă vin în contextul unor prognoze economice mai degrabă optimiste. Prim urmare, ăn medie, la nivelul regiunii, 52% dintre respondenți anticipează o creștere a PIB-ul țării lor cuprinsă între 1% și 2,9%, în timp ce doar 9% estimează o scădere. În plus, 52% sunt de părere că inflația va rămâne sub 2%.

„Conform rezultatelor studiului, economiile ECE8 înregistrează o creștere constantă a PIB-ului și o inflație ținută sub control, dar având în vedere că personalul calificat şi capacitatea de export sunt principalii factori dinamizatori ai competitivității economice, aceste societăți se concentrează tot mai mult asupra factorului uman, a declarat Șerban Toader, Senior Partner KPMG în România.

Economia subterană, o problemă

În medie, la nivelul ţărilor din Europa Centrală şi de Este, 75% dintre liderii intervievaţi consideră că economia subterană reprezintă o problemă. De asemenea, evaziunea fiscală prin nedeclararea venitului real constituite chestiunea cea mai presantă pentru aceştia, conform studiului KPMG.

În plus, competiția acerbă și cererea scăzută pe piață locală sunt factorii care cel mai adesea restricționează creșterea cifrei de afaceri în țările ECE8. Însă, exceptând un procent de 21% dintre cei chestionaţi, liderii în afaceri din regiune anticipează o creștere a cifrei de afaceri în 2015, în principal generată de o productivitate crescută a angajaților şi de intensificarea eforturilor de marketing.

O mare parte din companii vor face investiții

Raportul KPMG mai arată că 69% dintre liderii de afaceri care au participat la studiu intenționează să facă investiții în perioada 2015-2017, activitățile fiind concentrate pe piaţa locală şi în țările vecine.

„Liderii în afaceri susțin în același timp impunerea unui plafon asupra asigurărilor sociale impuse forței de muncă. Ceea ce va consolida și mai mult competitivitatea companiilor. Totodată, aceștia sunt partizanii unui proces mai simplu de încasare şi administrare a taxelor, preferând o cotă unică în locul sistemului progresiv de impozitare”, a precizat Ramona Jurubiță, Partener Coordonator al Departamentului de Asistență Fiscală la KPMG în România.