Stiri: Economie

Companiile cu cele mai mari datorii la stat

26.11.2015

În trimestrul al treilea, numărul firmelor cu datorii la stat, de la impozite pe profit, la TVA, plăţi pentru pensii, sănătate şi şomaj, a evoluat în sens pozitiv faţă de anii trecuţi, arată o analiză realizată de KeysFin.

„Taxe şi impozite, asigurări de sănătate, şomaj şi pensii. Acestea sunt obligaţiile pe care orice firmă este datoare să le achite către bugetul de stat. Dacă nu o fac, înseamnă că aceste societăţi au un potenţial de risc şi este posibil ca şi în relaţia cu partenerii de afaceri să se comporte la fel”, au afirmat specialiştii firmei de business information şi credit management.

Astfel, în perioada menţionată, numărul firmelor cu datorii la bugetul de stat a ajuns la 151.573, la jumătate faţă de cele înregistrate în 2012, când erau 321.111 companii. În anul 2013, am avut 197.862 de firme datornice, iar anul trecut au fost raportate 161.915 firme cu datorii la buget.
De asemenea, la nivel de valoare, datoriile la bugetul de stat ale firmelor, pe primele trei trimestre ale anului, au scăzut semnificativ în ultimii cinci ani, de la 71,7 miliarde de lei în 2010, la 54,59 miliarde lei în 2014 şi 47,93 miliarde lei în 2015.

Impozite, accize şi TVA

În structura datoriilor, cele mai mari sunt reprezentate de taxele neplătite la bugetul de stat: impozite pe venit, accize şi TVA. În 2010, firmele româneşti aveau datorii neachitate de 42,44 de miliarde lei, în 2011 şi 2012 acestea crescuseră la 52,38 respectiv 51 miliarde de lei, iar în anul 2014 au coborât la 31,95 miliarde lei. Statistica primelor trei trimeste din 2015 reflectă o datorie totală de 38,01 miliarde lei, în creştere cu 6 miliarde lei faţă de perioada similară din anul trecut.

Rvoluţia poate fi privită cu un indicator al dinamicii business-ului în România.

“În esenţă, există o legătură directă între provocările de ordin general, de la criza economică la nivelul fiscalităţii, volumul tranzacţiilor şi situaţia taxelor neachitate. Cu cât presiunile la nivel fiscal au fost mai puternice, cu atât mediul de afaceri a răspuns pe măsură. N-au mai plătit taxele şi impozitele la timp, iar statul a încasat mai puţin bani. Încă o dovadă că strângerea chingilor fiscale nu reprezintă o soluţie eficientă pentru creşterea veniturilor la bugetul de stat”, au explicat analiştii KeysFin.

În plus, conform aceştia, evoluţia datoriilor la bugetul de stat este strâns legată cu dinamica la nivel regional a mediului de afaceri.

Cele mai multe firme cu datorii sunt din Capitală

Cele mai mari datorii, în primele trei trimestre din 2015, erau înregistrate, astfel, de firmele din Bucureşti-Ilfov, de 7 miliarde de lei, urmate de cele din Prahova (1,24 miliarde lei), Hunedoara (827,3 milioane lei), Buzău (637,7 milioane lei) şi Constanţa (507,5 milioane lei).

La polul opus regăsim judeţele Sălaj (10,8 milioane lei) Bistriţa Năsăud (11,9 milioane lei), Covasna (15,1 milioane lei), acolo unde şi activitatea economică este mai redusă.

“Situaţia reflectă, dintr-o perspectivă geografică, gradul de concentrare al business-ului românesc. Cu cât numărul firmelor este mai mare, fapt reliefat în analizele precedente realizate de KeysFin, cu atât şi nivelul datoriilor, în general al indisciplinei fiscale este mai mare, de la neplata taxelor şi impozitelor, la situaţia incidentelor de plată, insolvenţelor şi falimentelor”, au explicat analiştii KeysFin.

OILFIELD EXPLORATION, datorii imense

Topul celor mai îndatorate companii din România la bugetul de stat este condus de OILFIELD EXPLORATION BUSINESS SOLUTIONS S.A., o companie din grupul KMG International, fostul Rompetrol, cu datorii de 934,2 milioane de lei.

Pe locul secund se află ELECTROCENTRALE BUCUREŞTI SA, companie cu datorii neachitate de 885,8 milioane de lei, iar pe locul trei regăsim firma OANA MANAGEMENT SRL, cu obligaţii neachitate de 457,4 milioane lei.

După aceea, urmează SOCIETATEA COMPLEXUL ENERGETIC HUNEDOARA S.A., cu datorii de 314,5 milioane de lei, producătorul de tutun GALAXY TOBACCO SA, cu 278,8 milioane lei, RATB Bucureşti (229,2 mil.lei) şi Electrocentrale Constanţa (197,6 mil.lei).

În top mai regăsim firmele EVOLVO TRADE SRL, PETROLEXPORTIMPORT S.A.,DOLY-COM SRL, FRIGOPRODUCT SRL, GOLD & PLATIN MOLDOVA SRL, REMAT INDUSTRY STEEL GRUP SRL, PUBLIC GAMES SRL,UBEMAR S.A., INTRETINERE MECANIZATA A CAII FERATE SA şi DONAU CHEM S.R.L., toate cu datorii între 45,8 milioane şi 120 milioane lei.