Pentru a-şi reduce costurile, companiile au devenit din ce în ce mai interesate de externalizarea anumitor servicii, în special din zona de IT şi cea a proceselor de business. Acestă măsură vine şi în contextul unei competiţii din ce în ce mai mare, atât pe piaţa din Europa cât şi la nivel global.
Factorul decisiv este reprezentat de eficientizarea costurilor, potrivit studiului EY – Outsourcing in Europe. Astfel, 42% dintre respondenţi spun că reducerea costurilor se află în top trei motive pentru care apelează la externalizare.
Totuşi, 75% din serviciile IT continuă să fie gestionate intern, fapt care arată piaţa de servicii externalizate pe acest segment are potenţial mare de creştere în următorii ani.
Studiul mai arată că cel mai des aleg să îşi externalizează serviciile către furnizori externi companiile din Finlanda, Spania şi Marea Britanie, comparativ cu alte ţări incluse în sondaj.
Cel mai ridicat nivel de externalizare se înregistrează în cazul serviciilor IT, dar şi în cazul serviciilor salariale, gradul de externalizare fiind mai mic în cazul celorlalte procese de business, precum vânzările, achiziţiile şi resursele .
Ce industrii practică frecvent externalizarea
În ceea ce priveşte industriile în care se practică frecvent externalizarea, se poate observa o diferenţă. “În industria produselor de consum se apelează mai frecvent la externalizare, comparativ cu alte industrii, ea fiind urmată de companiile din industriile auto, de telecomunicaţii şi cea de consultanţă în management”, potrivit EY.
Raportul mai arată că principalele motive invocate de respondenţi pentru utilizarea externalizării în 2013 sunt reprezentate de reducerea de costuri, îmbunătăţirea eficienţei şi reducerea numărului de angajaţi.
Companiile din industria auto externalizează 42% din serviciile lor de IT către un furnizor extern – acoperind, cu predilecţie, operaţiunile de testare, partea de programare, serviciile suport şi de asistenţă, în timp ce procesele de business sunt externalizate, mai ales, de segmentul de consultanţă în management, de industria producătoare de bunuri de consum şi de industria de petrol şi gaze.
Serviciile de testare şi de dezvoltare de aplicaţii, re-internalizate
Cu toate acestea, există şi cazuri în care companiile renunţa la externalizarea anumitor servicii, în principal din cauza faptul că măsurile de reduceri de costuri au eşuat.
“În ultimii ani, au apărut tot mai multe speculaţii privind revenirea la gestionare internă a tot mai multor servicii. Întrebaţi ce tipuri de servicii au fost re-internalizate după ce fuseseră externalizate, participanţii la sondaj au menţionat serviciile de testare şi de dezvoltare de aplicaţii », se precizează în studiul citat.
Astfel, un sfert respondenţi au spus că aceste două servicii au fost din nou internalizate după ce, o mult timp au fost asigurate cu resurse externe, principalele motive invocate pentru re-internalizarea fiind “eşecul măsurilor de reducere a costurilor”, “ratarea ţintelor de eficientizare propuse” şi ”insuccesul măsurilor de ameliorare a calităţii”.