Stiri: Finante

Companiile, din ce în ce mai interesate de vânzările strategice. Ce estimări există pentru 2016?

18.02.2016

În 2016, vânzările strategice ocupă primul loc în strategia de capitalizare a corporațiilor, în condiţiile în care urmăresc maximizarea valorii obținute din astfel de vânzări, se arată în studiul anual EY efectuat prin sondarea executivilor de corporații și fonduri private de investiții, intitulat 2016 Global Corporate Divestment Study, Learning from private equity: experts at extracting hidden value.

Astfel, 49% din companii au în plan, la ora actuală, să vândă active în următorii doi ani, înegistrându-se o creştere importantă faţă procentul de 20% înregistrat în cadrul sondajului din 2015, reflectând tendința în creștere de utilizarea a fuziunilor şi achiziţiilor ca strategie de remodelare a afacerilor.

În plus, doar un procent mic, de 5% din companii, nu se aşteaptă să facă nicio vânzare strategică în următorii doi ani, faţă de 56% în 2015. Acest fapt indică un apetit mai mare pentru consolidarea şi remodelarea afacerilor de bază într-un mediu aflat în schimbare rapidă.

O sursă de finanţare

„Vânzările strategice reprezintă o sursă importantă de finanţare a creşterii activităţii principale pe termen lung. Sunt din ce în ce mai des folosite pentru finanţarea de noi oportunităţi, pentru preîntâmpinarea schimbărilor din preferinţele consumatorilor şi pentru stimularea inovaţiei. Realocarea capitalului şi revizuirea disciplinată a activelor din portofoliu vor constitui o prioritate pentru companii în 2016”, a spus Ioana Mihai, Director Executiv, Asistenţă în tranzacţii, EY România.

Studiul mai arată că acele companii care şi-au folosit fondurile dintr-o vânzare strategică recentă pentru finanțarea unei noi achiziţii, au avut cel mai mare succes. În plus, în cazul companiilor care au vândut 10% din valoarea companiei, pieţele au reacţionat favorabil, creșterea preţului acţiunilor acestora depăşind creșterea indicelui public cu 612 puncte de bază comparativ cu perioada de dinaintea vânzării. Pentru cele care au vândut 20%, rezultatele s-au dovedit şi mai favorabile, performanţele depăşind anul precedent cu 1104 puncte de bază.

Un procedent de 49% dintre respondenţi afirmă că accesul la date exacte şi detaliate este provocarea principală în evaluarea portofoliu de afaceri, conform studiului. Datele parţiale reprezintă principala cauză a incertitudinilor decizionale legate de vânzările strategice, 81% din manageri indicând că o calitate slabă a informaţiei distorsionează rezultatele analizelor. În plus, 42% dintre executivi susţin că au nevoie să aplice instrumente sofisticate de analiză în evaluarea performanţei afacerilor.

„Informaţia reprezintă modul prin care se fructifică sau se pierde valoarea în era cloud computing, Internet of Things şi big data. Trebuie să-ţi cunoşti afacerea mai bine ca oricine altcineva. Observând ce factori externi influenţează cunoaşterea companiei tale, ce spun despre bunurile şi serviciile ei şi cum pot aceştia susține creșterea sau, dimpotrivă, apariţia de vulnerabilităţi, te vei putea asigura că îţi vinzi compania la momentul oportun pentru preţul corect”, adaugă Ioana Mihai.

Valoarea achiziţiilor strategice

În ceea ce priveşte valoarea vânzărilor strategice atent pregătite, 75% dintre companii au avut un preţ de vânzare peste aşteptări atunci când s-au concentrat pe generarea de valoare înainte de vânzare, iar 33% din companii au generat un preţ de vânzare peste aşteptări având un plan operaţional de vânzare.

„Privind înainte, în 2016, presiunea continuă de creştere – amplificată de activitatea fermă şi agresivă a investitorilor activi concentrați pe vânzări pentru valoare – nu va dispărea. Având la dispoziţie resurse limitate şi fiind constrânşi de timp, corporaţiile trebuie să facă uz de toate instrumentele disponibile. De la analize avansate la revizuiri regulate de portofoliu, care pot evidenția <<povestea dinamică a valorii>> pentru cumpărătorii de astăzi, ce cântăresc cu atenţie alternativele. Dacă este executată în mod corespunzător, o astfel de planificare poate duce la succese importante pe termen lung”, concluzionează Ioana Mihai.