Slide

Stiri: Energie

Companiile din domeniul energiei regenerabile, nemulţumite de cota obligatorie

08.01.2016

Companiile din domeniul energiei regenerabile nu sunt de acord cu decizia Guvernului de a păstra la un nivel scăzut, pentru al treilea la rând, cota obligatorie de energie din surse regenerabile. Aceştia consideră că măsura, bazată pe calcule neactualizate, va falimenta firmele.

Reprezentanţii asociaţiilor care reprezintă investitorii în energia regenerabilă din România – RWEA, PATRES, RPIA şi ArmHE – spune că la finele anului trecut, în cadrul COP21, 186 de ţări au ajuns la un acord istoric şi anume să lupte împotriva emisiilor de CO2 şi să îşi concentreze eforturile pentru a susţine energia produsă din surse regenerabile. În acest timp, România continuă să promoveze o politică prin care statul doreşte falimentarea producătorilor de energie din surse regenerabile care azi asigură cca 20% din consumul de energie electrică la nivel naţional. La propunerea ANRE, Guvernul a luat decizia de a păstra pentru al treilea an la rând cota obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie la un nivel extrem de scăzut, nesustenabil pentru investiţiile existente şi anume 12,15% faţă de 17% prevăzut iniţial în Legea 220/2008, lege în baza căreia s-au făcut toate investiţiile din sector.

„Cu toate că studiile prezentate în repetate rânduri ANRE şi Guvernului şi confirmate neoficial (sau în cadrul Grupurilor de Lucru) de către reprezentanţii autorităţilor arată o pierdere de peste 2,1 miliarde lei într-un singur an de zile (2014), relevând situaţia dramatică a producătorilor de energie din surse regenerabile, aceste instituţii arată în continuare nepăsare, chiar rea voinţă faţă de singurul domeniu ce a generat investiţii semnificative în sectorul producţiei de energie electrică de-a lungul perioadei de criză”, precizează sursa citată.

Aceştia se întreabă dacă îşi permite România falimentul în masă al producătorilor de energie din surse regenerabile.

„Situaţia este critică, cota aprobată acoperind în 2016 circa 50% din certificatele verzi care vor fi în piaţă. Potrivit Ordinului ANRE 183 din 31 decembrie 2015, cota obligatorie estimată de achiziţie de certificate verzi, aferentă anului 2016, a fost stabilită la 0.317 CV/MWh neexceptat. Conform acestei valori vor fi necesare 12,116,662 certificate verzi în anul 2016 faţă de 18,909,036 certificate verzi ce vor fi emise conform estimării ANRE generând-se astfel în 2016 un excedent de 6,792,374 certificate verzi la care se adaugă şi cel deja existent în piaţă de 4,045,324 bucăţi (conform datelor OPCOM la data de 17.12.2015)”, se mai arată în comunicat.

Acesta mai arată că în condiţiile acestui uriaş excedent, potrivit reglementărilor în vigoare, certificatele verzi sunt impozitate la momentul acordării şi nu la momentul efectiv al vânzării, ceea ce face ca producătorii să crediteze permanent statul, deşi se afla de-facto în stare de insolvenţă prin ne vânzarea certificatelor verzi.

 „Practic, prin deciziile luate, autorităţile împing cu bună ştiinţă investitorii din sectorul regenerabilelor spre faliment, generând un fenomen cu efect de bumerang ce va afecta în viitor industria, exporturile şi într-un final întreaga populaţie. Cu toată grija pentru consumatorul final, rezultatul final va fi creşterea preţului energiei electrice, care a scăzut semnificativ şi datorită aportului energiei regenerabile. În plus, politica Guvernului, începută în anul 2013 prin schimbarea cadrului de susţinere a energiei regenerabile, pune în pericol securitatea energetică pe termen mediu şi lung a României prin negarantarea unui tratament onest faţă de investiţiile realizate în capacităţi noi de producere a energiei electrice”, spun reprezentanţii asociaţiilor.