Companiile din România sunt optimiste. Intenţiile de angajare, în creştere

08.09.2015

Angajatorii români estimează pentru ultimul trimestru al anului cele mai robuste intenții de angajare din ultimii şapte ani. Conform studiului Manpower privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă, companiile din ţara noastră sunt cele mai optimiste din regiunea EMEA în ceea ce priveşte recrutările de personal.

Astfel, încrederea angajatorilor este în creștere în perioada octombrie – decembrie 2015, aceștia raportând o Previziune Netă de Angajare de +16%. Este cea mai robustă prognoză privind angajările din cele 24 de țări din Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA), cuprinse în studiu.

Raportul arată că 19% dintre angajatorii români vor să să-și crească personalul, 11% estimează o scădere, iar 67% nu au în vedere nicio schimbare a numărului de angajați.

Previziunea Netă de Angajare din perioada analizată este cea mai puternică raportată în ţara noastră din al patrulea trimestru al anului 2008 până în prezent.

„Creșterea încrederii angajatorilor români este îmbucurătoare, mai ales având în vedere evoluțiile economice recente din regiune. Tendințele de îmbunătățire a Previziunii Nete de Angajare din ultimii doi ani, care au culminat în cea mai robustă Previziune din 2008 până în prezent, sugerează că relativa accelerare a angajărilor este sustenabilă, iar crearea de noi locuri de muncă ar putea continua într-un ritm mai apropiat de nevoile candidaților”, a afirmat Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România.

În toate regiunile ţării, oportunitățile pentru cei aflați în căutarea unui job vor fi probabil mai numeroase. Acelaşi lucru se poate spune şi pentru nouă din cele zece sectoare de activitate analizate.

Sectorul care va face cele mai multe angajări

Cele mai multe oportunităţi de angajare se vor găsi în Industria Prelucrătoare, fiind raportată, în acest sector al economiei, o Previziune Netă de Angajare de +25%, cu 5 puncte procentuale mai mare decât cea din trimestrul precedent și cu 13 puncte procentuale mai puternică decât cea din trimestrul IV al anului 2014.

Cea mai importantă îmbunătățire de la trimestru la trimestru este înregistrată în sectorul Comerț cu ridicata și cu amănuntul. Pe acest segment se înregistrează o Previziunea Netă de Angajare de +20%, cu 12 puncte procentuale mai ridicată decât în trimestrul al treilea.

Din perspectivă anuală, cea mai semnificativă îmbunătățire este raportată în segmentul Construcții.  Previziunea Netă de Angajare în acest domeniu este de +18%, cu 21 puncte procentuale mai ridicată decât în acelaşi trimestru din 2014.

În ce sectoare economice nu se găsesc locuri de muncă?

Pe de altă parte, perspectivele din sectorul Energie electrică, apă, gaz continuă să fie negative de cinci trimestre consecutiv.

Conform raportului, se estimează un avans al numărului total de angajați în toate regiunile României.

„Prognozele cele mai favorabile sunt formulate de angajatorii din regiunile Centru și Nord-Vest, unde Previziunea Netă de Angajare este de +14%. Perspectivele sunt mai luminoase decât în trimestrul III în șase din cele opt regiuni, dat fiind că angajatorii din Nord-Vest raportează o îmbunătățire de 6 puncte procentuale față de trimestrul anterior, iar cei din regiunile Sud și București și Ilfov îmbunătățiri de 3, respectiv 4 puncte procentuale. Previziunea slăbește însă față de trimestrul anterior în regiunea Vest, înregistrând un declin de 10 puncte procentuale. Cea mai puțin dinamică piață a forței de muncă este preconizată în regiunea Sud-Vest, în care 1 din 5 angajatori se așteaptă la reduceri ale personalului în ultimul trimestru din 2015. Previziunea Netă de Angajare de +2% rămâne însă pozitivă și relativ stabilă față de trim. III și se îmbunătățește cu 8 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului trecut”, se arată în studiul Manpower.

Companiile mari, cele mai optimiste

Intenţiile de angajare sunt pozitive indiferent de dimensiunea companiei angajatoare. Însă, angajatorii din firmele mari, cu peste 250 de angajați, sunt cei mai optimiști. În acelaşi timp, firmele mici, cu până la 10 angajați, manifestă cea mai mare prudență.

„Revenirea din recesiune a fost prelungită și neuniformă, astfel încât trimestrul IV/2015 este primul din ultimii 7 ani în care perspectivele s-au îmbunătățit suficient pentru a se apropia de cotele de dinainte de criză. Este un debut încurajator, pe care sperăm că un mediu economic și fiscal propice și stabil îl poate transforma dintr-un impuls pe trei luni într-o tendință pe termen mai lung”, a adăugat Valentin Petrof.