Stiri: Companii

Topul celor mai doriti angajatori din Romania

Companiile din România sunt optimiste: intenţiile de angajare sunt în creştere

14.06.2016

Angajatorii din ţara noastră raportează cele mai optimiste intenții de angajare din regiunea EMEA, pentru trimestrul al treilea din acest an. Astfel, conform studiului Manpower privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă, aproape trei din 10 angajatori români estimează creșteri ale numărului total de angajați în perioada iulie – septembrie 2016

Intențiile de angajare sunt cele mai puternice din ultimii opt ani. Dintre cei 625 de angajați intervievați, 29% indică intenția de a-și crește numărul total de angajați în intervalul iulie – septembrie 2016, doar 7% anticipează reduceri, în timp ce 64% nu prevăd schimbări, ceea ce rezultă într-o Previziune Netă de Angajare ajustată sezonier de +16%, cea mai puternică din regiunea EMEA și printre primele cinci din toate cele 43 de țări și teritorii cuprinse în studiul global.

“Variațiile semnificative față de trimestrul și anul anterior, de 3, respectiv 8 puncte procentuale, sunt un semnal pozitiv pentru absolvenții care se pregătesc să intre pe piața muncii în această vară, dar și pentru economie în ansamblu. Indicii ale unui apetit reînnoit pentru angajări se regăsesc atât în studiul Manpower, cât și în practică, și sperăm ca acest apetit să fie însoțit de creșterea interesului și investițiilor în dezvoltarea talentelor necesare pentru ca această piață să rămână dinamică”, a afirmat directorul general al ManpowerGroup România, Valentin Petrof.

În perioada analizată se prognozează creșteri ale numărului total de angajați în opt din cele 10 sectoare de activitate analizate în România.

Domeniile în care se fac cele mai multe angajări

Cele mai optimiste planuri sunt raportate de angajatorii din sectorul Industrie prelucrătoare, unde Previziunea Netă de Angajare de +36% reflectă intenții de angajare solide, care egalează pentru prima dată cele mai optimiste prognoze formulate în sector, cele din trimestrul II/2008, când studiul a debutat în România.

Intențiile de angajare din sectorul Industrie prelucrătoare se îmbunătățesc comparativ cu cele raportate în trimestrul II/2016 cu 8 puncte procentuale, iar comparativ cu cele raportate în trimestrul III/2015 cu 16 puncte procentuale.

Aceasta este una din îmbunătățirile semnificative față de anul anterior, celelalte două, tot de 16 puncte procentuale, fiind raportate în sectoarele Construcții și Administrație publică și servicii sociale.

Cele mai slabe intenții de angajare sunt anunțate, și de această dată, de angajatorii din sectorul Energie electrică, apă, gaze.

Companiile mari

Perspectivele de angajare continuă să fie pozitive și în funcție de dimensiunea organizației. Angajatorii din companiile mari, cu peste 250 de angajați, sunt din nou cei mai optimiști, raportând o Previziune Netă de Angajare de +25%, cea mai bună din ultimii opt ani (trim. III/2008), angajatorii din micro-organizații (cu până la 10 angajați) fiind cei mai prudenți, cu o Previziune de +7%.

“Faptul că în trimestrul III/2016 Previziunile Nete de Angajare din mai multe sectoare de activitate și regiuni ale țării se apropie de sau coincid cu cele raportate în 2008 este un motiv de optimism pentru cei aflați în căutarea unui loc de muncă. Aceștia trebuie însă să fie conștienți că oportunitățile create acum pot diferi fundamental de cele care au dispărut în perioada crizei, mai ales din punct de vedere al profilului și competențelor cerute, și deci să se poziționeze în așa fel încât să profite de noua dinamică a pieței muncii”, a subliniat Valentin Petrof.