Slide

Stiri: IT&C

Companiile investesc mai mulți bani în detectarea fraudelor cibernetice

01.02.2016

Trei din cinci companii au în plan majorarea cheltuielilor alocate analizei datelor de criminalitate cibernetică (FDA) în următorii doi ani. În plus, utilizarea instrumentelor de vizualizare a datelor în scopuri de prevenire şi detectare a fraudelor s-a dublat față de studiul FDA din anul 2014.

”Atacurile cibernetice şi amenințările din interior, generate inclusiv de angajați rău intenționați care sustrag, manipulează sau distrug date, reprezintă riscurile cu cea mai mare rată de creștere, care au determinat investiții în soluții FDA (Forensic Data Analytics)”, spun directorii executivi, citați în ediția 2016 a studiului EY – Global Forensic Data Analytics Survey – Shifting into high gear: mitigating risks and demonstrating returns.

Totodată, studiul a descoperit că riscul de fraudă internă se situează pe prima poziție, cu un procent de 77%, în vreme ce riscul de pătrundere neautorizată în sistem sau cel de amenințare internă ocupă locul doi, cu 70%.

Astfel, 69% dintre cei chestionați afirmă că mai au eforturi de făcut pentru a reuși să-şi actualizeze procedurile antifraudă, inclusiv utilizarea instrumentelor de analiză a datelor de criminalitate cibernetică (FDA). Această cifră creşte la 74% în cazul directorilor în poziţii manageriale de top.

„Amenințarea infracționalității cibernetice reprezintă o realitate cotidiană pentru companii şi reprezintă o provocare dinamică şi continuă. Aceasta înseamnă că directorii executivi şi cei din top management trebuie să includă FDA ca pe o componentă critică în programele lor de management al riscului şi de conformitate. Necesitatea acestor investiții este accentuată și de mediul legislativ din prezent şi de reacţia pieţei la situaţiile de presupuse fraude, mită şi atacuri cibernetice din mediul corporativ”, a declarat Burcin Atakan, Lider Fraud Investigation & Dispute Services (FIDS) EY România.

În condițiile în care  doar 55% dintre participanții la studiu susţin că fondurile alocate FDA în companiile lor sunt suficiente – valoare în scădere faţă 64% în cadrul studiului din 2014 – nu este de mirare că trei din cinci respondenţi afirmă că intenţionează să cheltuiască mai mult pe astfel de instrumente IT în următorii doi ani.

În ceea ce provește motivele creşterii acestor investiţii, primul invocat a fost reprezentat de răspunsul la creşterea criminalităţii cibernetice, urmat de presiunea tot mai mare exercitată de cadrul legislativ, cu procente de 53%, respectiv 43%. D

„În mod tradiţional, organizaţiile recurg la instrumente avansate de analiză date de tip FDA în cadrul investigaţiilor. În zilele noastre, însă, instrumentele FDA devin indispensabile pentru zona de management proactiv al riscului. Organizaţiile trebuie să admită rolul pe care instrumentele FDA îl pot juca nu doar în cadrul investigaţiilor de tip reactiv, ci şi în cadrul activităţilor proactive de supraveghere, conformitate, precum şi în eforturile de răspuns anti-fraudă şi anti-criminalitate cibernetică”, a încheiat Burcin Atakan.