Stiri: Economie

Companiile nu prea fac angajări în această vară

10.06.2014

Angajatorii români au planuri de angajare moderate pentru intervalul iulie – septembrie, în timp ce doar 5% dintre aceştia prevăd o scădere a numărului de angajați, potrivit studiului ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă .

Astfel, în perioada analizată, mai mult de unul din cinci angajatori din ţara noastră intenționează să-și crească numărul de angajați, în timp ce alți 69% nu preconizează schimbări în dimensiunea forței de muncă.

Previziunea Netă de Angajare calculată după eliminarea variațiilor sezoniere este de +9%, valoare similară cu cea a trimestrului doi din acest an, dar cu 3 puncte procentuale mai mare decât în trimestrul III din 2013.

„Acesta este cel de-al optulea trimestru de optimism ponderat, dar constant. Încetul cu încetul, angajatorii au reînceput să-și crească volumul de angajări, dar încrederea lor continuă să fie mai redusă decât în anii de dinainte de criza economică. Chiar dacă angajatorii vor continua să prefere organizații agile, au apărut totuși semnale că aceștia își depășesc treptat reticența de a face angajări și au din nou în vedere nevoile pe termen lung”, a declarat directorul general al ManpowerGroup România, Valentin Petrof.

Cele mai multe angajări se vor face în companiile mari

Nivelul de încredere al angajatorilor variază în funcție de dimensiunea organizației, organizațiile cu mai puțin de zece angajați raportând o Previziune Netă de Angajare de minus 1%.

Angajatorii din această categorie sunt, prin urmare, mai puțin dispuși să-și redimensioneze forța de muncă, iar 77% dintre ei nu prevăd schimbări ale numărului total de angajați în iulie – septembrie 2014, un procent în scădere față de 85% în trimestrul II, dar în continuare superior cu 8 puncte procentuale mediei naționale.

La polul opus se situează companiile cu peste 250 de angajați,  27% dintre aceștia anunţând planuri de creștere a numărului de angajați. Dintre aceşti angajatori, doar 2% anticipează reduceri de personal.

Cele mai dinamice sectoare

Cei aflați în căutarea unui loc de muncă vor avea parte de oportunități de angajare în toate cele opt regiuni ale țării și în nouă din zece sectoare de activitate. Astfel, sectorul cel mai dinamic din punct de vedere al angajărilor va fi Industria prelucrătoare, în care Previziunea Netă de Angajare este de +19%, în scădere cu 5 puncte procentuale de la trimestrul doi, însă în creștere de 3 puncte procentuale comparativ cu trimestru III din 2013.

“Oportunitățile se vor înmulți probabil și în sectorul Finanțe, asigurări, servicii imobiliare și servicii de afaceri, unde Previziunea de +17% s-a îmbunătățit atât față de trimestrul anterior, cât și față de trimestrul III al anului trecut”, se arată în studiul citat.

Perspectivele sunt însă limitate în sectorul Energie electrică, apă, gaze. Pe acest segment, angajatorii au anunţat o Previziune Netă de Angajare de -1%, cu 4 puncte procentuale mai slabă decât în trimestrul II.

În schimb, cea mai semnificativă îmbunătățire față de trimestrul anterior se înregistrează în sectorul Transport, depozitare și comunicații, unde Previziunea Netă de Angajare a ajuns la +10%, după trei trimestre consecutive de creștere.

Studiul mai arată că în cinci din cele opt regiuni cuprinse în studiu, angajatorii raportează Previziuni îmbunătățite față de cele exprimate în trimestrul al doilea.

Creșterea cea mai mare se înregistrează în regiunea Sud, unde Previziunea Netă de Angajare de +15% este cu 8 puncte procentuale mai puternică decât cea a trimestrului anterior, îmbunătățindu-se moderat și față de trimestrul III din 2013.

Şi angajatorii din regiunea Nord-Est anticipează creșteri de personal, raportând o Previziune de +15%, iar în regiunea Vest, intențiile de angajare ale angajatorilor au slăbit considerabil față de trimestrul anterior, înregistrând un declin important de 28 de puncte procentuale.

„Încă nu putem considera creșterea oportunităților de angajare drept o tendință, pentru că indicatorii din diferitele sectoare de activitate și zone ale țării variază prea mult pentru a contura o imagine fără echivoc. Semnele unui optimism renăscut se fac simțite, dar cei aflați în căutarea unui loc de muncă nu trebuie să se aștepte la efervescență, dat fiind că angajatorii se concentrează în continuare pe atragerea candidaților potriviți, nu pe angajări de volum. Aceștia sunt încă selectivi, în căutarea echilibrului corect între nevoile de dezvoltare și costuri.”, a încheiat Valentin Petrof.