Stiri: Stiri

Companiile se luptă în continuare cu supraîndatorarea

15.11.2013

Cu toate că numărul insolvențelor se află pe un trend descrescător încă de la începutul anului, gradul de îndatorare al companiilor nu a scăzut. În acest context, specialiștii în reorganizare ai Casei de Insolvență Transilvania (CITR), liderul pieței de insolvență din România, apreciază că numărul companiilor ce întâmpină dificultăți financiare se va mări.

Companiile românești continuă să se confrunte cu un fenomen de supraîndatorare peste nivelul pe care l-ar putea susține. Din acest motiv, băncile și-au concentrat atenția pe gestionarea creditelor neperformante, și mai puțin pe noi finanțări.

Un cerc vicios

”Suntem în continuare martorii cercului vicios: companiile nu mai au lichidități, dar nici nu mai pot accesa noi finanțări, din cauza creditelor neperformante. Procedura insolvenței le-a oferit o rezolvare în această perioadă de criză, astfel că din 2008 până în prezent multe companii au reușit să își depășească dificultățile financiare sub protecția sa”, a declarat Rudolf Vizental, asociat coordonator în cadrul Casei de Insolvență Transilvania.

Conform lui,. faptul că numărul companiilor care intră în insolvență s-a redus este o etapă firească și chiar necesară pentru multe dintre ele. ”În circuitul economic pot reveni doar acele societăți cu capacitate reală de redresare și restructurare a activității, fie că aceasta se face în procedura de insolvență sau în afara ei”, a completat acesta.

10.313 de dosare de insolvență 

Conform datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului, în primele opt luni ale anului 2013 au fost înregistrate 10.313 de dosare de insolvență, cu aproape 7% mai puține decât în aceeași perioadă a anului 2012. Numărul mai mic al incapacităților de plată reprezintă însă și o consecință naturală a trendului descendent de insolvențe, unde apogeul a fost atins în anul 2012.

Pe de altă parte, conform datelor Băncii Naționale a României, în anul 2008 rata creditelor neperformante reprezenta 2,8% din volumul creditelor totale, iar în decembrie 2012 aceasta a ajuns la o pondere de 19,1%..

.

Pentru sfârșitul anului 2013, conform datelor din primăvara acestui an, se preconizează un nivel de peste 19,5%, cu tendință de creștere pentru anul 2014. Din această cauză, creditorii bancari și-au concentrat atenția pe recuperarea acestora și mai puțin pe acordarea de noi finanțări. Reiese de aici că societățile s-au supraîndatorat peste nivelul pe care acestea l-ar putea susține.

Lipsă de lichidități în piață

”Perioada dificilă de acces la finanțări noi a generat o lipsă de lichidități în piață, uitându-ne la creșterea numărului de bilete la ordin refuzate de bănci pe motiv că societatea are dificultăți financiare”, explică reprezentanții CITR.

Dacă în 2012 sumele refuzate la plată atingeau 8.6 miliarde lei, în primele 6 luni din 2013 această valoare a coborât la 5.9 miliarde lei. Astfel, în primele 6 luni din 2013 sumele refuzate la plată reprezentau 70% din totalul sumelor refuzate la plată în anul 2012 și aproximativ 90% din sumele refuzate la plată în 2011.