Stiri: Economie

Companiile sunt optimiste: Numărul angajaților va crește

08.03.2016

Peste 1 din 4 angajatorii români estimează creșteri ale numărului total de angajați, în al doilea trimestru al anului curent, arată Studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă. Astfel, 26% dintre Cresterea numarului de angajaticompanii anunță intenții de sporire a numărului total de salariați, 7% estimează scăderi, iar 66% nu prevăde schimbări în dimensiunea forței de muncă. Rezultă, prin urmare, o Previziune Netă de Angajare de +10%, relativ stabilă atât comparativ cu trimestrul I/2016, cât și cu trimestrul II/2015.

”Chiar și după eliminarea variațiilor sezoniere care din 2013 încoace impulsionează optimismul angajatorilor referitor la lunile aprilie – iunie, ne rămâne imaginea pozitivă a 23 de trimestre consecutive de intenții pozitive privind angajările, din care ultimele 5 trimestre de Previziuni Nete de Angajare relativ stabile, din două cifre. Tendința spre o continuare a creșterii numărului de locuri de muncă nu este ireversibilă, dar deocamdată efectele optimismului persistent al angajatorilor se fac simțite, atât prin înmulțirea oportunităților pentru cei aflați în căutarea unui loc de muncă, cât și prin intensificarea competiției pentru talentele disponibile,” spune Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România.

Potrivit analizei, previziunile sunt pozitive pe tot cuprinsul României, angajatorii din regiunile București și Ilfov, Centru și Sud-Vest fiind cei mai optimiști, așa cum arată Previziunile Nete de Angajare din aceste regiuni, de +16%. În regiunea București și Ilfov angajatorii raportează de altfel perspectivele cele mai robuste din ultimii aproape cinci ani, mai precis din trimestrul III/2011, iar Previziunea Netă de Angajare se îmbunătățește cu 7 puncte procentuale atât comparativ cu trim. I al acestui an, cât și cu trimestrul II/2015.

Îmbunătățiri semnificative se raportează și în regiunea Sud-Vest, unde Previziunea Netă de Angajare se consolidează la nivele ce nu au mai fost întâlnite în ultimii 8 ani, din trimestrul al doilea din 2008, înainte de criză.

Numai 2% dintre angajatorii din regiune au intenția de a-și reduce numărul de angajați, procentul cel mai scăzut din întreaga țară. Angajatorii din regiunea Nord-Vest continuă la rândul lor să raporteze perspective optimiste, după cum indică Previziunea Netă de Angajare de +14%, în timp ce angajatorii din regiunea Nord-Est sunt, pentru al doilea trimestru consecutiv, cei mai pesimiști. Previziunea Netă de Angajare de +4% raportată în regiune este cu 3 puncte procentuale mai puternică decât în trimestrul I/2016, dar scade considerabil, cu 27 de puncte procentuale, față de trimestrul II din 2015.

În plus, în nouă din cele 10 sectoare de activitate cuprinse în raport, angajatorii se așteaptă la creșteri ale nivelului de personal în intervalul aprilie – iunie 2016. Așadar, 41% dintre angajatorii din Industrie prelucrătoare au exprimat intenții de angajare.

Angajatorii din Comerț cu ridicata și cu amănuntul își mențin optimismul, exprimând o Previziune respectabilă de +18%, care slăbește totuși cu 5, respectiv 3 puncte procentuale comparativ cu trimestrul I, al anului curent.

Singurul sector în care angajatorii anunță intenții de reducere a numărului de angajați rămâne Energie electrică, apă și gaze.

„Un suflu de optimism mai puternic, mai ales în regiuni precum cea de Sud-Vest, unde în trecut s-au raportat unele din cele mai slabe Previziuni, dar și București și Ilfov, unde-și au sediul o bună parte din companiile active în România, este o evoluție auspicioasă, care dă celor aflați în căutarea unui loc de muncă motive să spere la mai multe oportunități de a găsi jobul care li se potrivește”, a adăugat Valentin Petrof.