Stiri: Economie

gasoline

Cine poate beneficia de compensarea creşterii preţului la combustibil

04.11.2022

Compensarea creşterii preţului la combustibil. Executivul a aprobat Hotărârea pentru modificarea Hotarârii Guvernului nr. 667/2022 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea creşterii preţului la combustibil pentru alimentarea motoarelor, precum şi modificarea anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 370/2021 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.

Termenele de depunere a cererilor de compensare

Actul normativ prevede unele modificări în ceea ce privește termenele de depunere a cererilor de compensare de către agenții economici, și clarifică unele aspect operaționale legate de schimbul de date dintre Autoritatea Rutieră Română și ANAF.

Astfel, operatorii economici care solicită compensarea pentru perioada 1 octombrie-15 noiembrie, vor putea depune cererile de compensare în intervalul 15-30 noiembrie, și nu până la 1 decembrie, așa cum era prevăzut inițial.

Actul normativ este necesar întrucât, ca urmare a cererilor de compensare aferente trimestrului II, au fost constatate o serie de dificultăți în procesul de analiză a dosarelor, a schimbului interinstituțional de informații, precum și de respectare a termenelor legale a acestora. Dificultățile au constat atât în interpretarea datelor, cât și în furnizarea propriu-zisă a acestora.

Valoarea ajutorului acordat

Valoarea ajutorului acordat, prin aceasta schemă de ajutor de stat, este de 50 bani pe litrul de combustibil, dar nu mai mult de 400.000 euro per întreprindere, echivalent în lei.

Citește și Biocombustibili din alge, o sursă potențială de energie