Stiri: Agricultura

Competivitatea sectorului agricol, discutată de autoritățile din România și Bulgaria

10.01.2014

O delegație a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), condusă de secretarul de stat Daniel Botănoiu a efectuat o vizită de lucru la Ruse, în Bulgaria, în data de 9 ianuarie 2014, alături de delegație paticipând și reprezentanți ai Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

”Întâlnirea de lucru a avut loc ca urmare a discuției dintre ministrul Daniel Constantin și omologul său bulgar, Dimitar Grekov, pentru a negocia semnarea unui nou document bilateral între Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România și Ministerul Agriculturii și Alimentației din Bulgaria”, au afirmat reprezentanții MADR, într-un comunicat de presă. .

Experții din cele două țări au purtat discuții pentru a găsi cele mai bune soluții pentru a spori competitivitatea sectorului agricol și, în egală măsură, a fermierilor, din cele două state, în contextul în care România și Bulgaria se aseamănă din punct de vedere agricol.

Discuțiile tehnice au fost organizate pe patru grupe de lucru, acestea având în vedere acțiunile viitoare legate de noua Politică Agricolă Comună, domeniul sanitar veterinar ce vizează securitatea alimentară, identificarea punctelor comune şi susţinerea reciprocă în cadrul negocierilor la nivel european, precum și politicile din zootehnie, cultură mare, legumicultură și funcționarea piețelor.

”Partea bulgară a fost interesată de schimbul de experiență cu privire la implementarea programului de dezvoltare rurală precum și de schimbul de experiență privind metodele de sprijin și stimulare a producătorilor agricoli, cu scopul îmbunătățirii competitivității lor şi metode de creștere a calificării si cunoștințelor”, au explicat reprezentanții Ministerul Agriculturii.

În plus, Bulgaria şi-a exprimat dorința de a susține poziția României privind utilizarea tratamentelor semințelor de porumb și floarea soarelui cu produsele din grupa neonicotinoidelor.

De asemenea, un subiect care a prezentat interes a fost cel privind cooperarea și schimbul de informații cu privire la controlul produselor alimentare și al hranei pentru animale, al calităţii fructelor și legumelor, precum și cooperarea în sectorul de pescuit, acvacultură, comercializarea și prelucrarea peştelui și a produselor din pește.

Vizita a avut loc la sediul Prefecturii din Ruse, în prezența lui Ventsislav Kalchev, guvernatorul orașului Ruse, a lui Byurhan Abazov și Yavor Gechev, vice – miniștri ai Ministerului Agriculturii și Alimentației din Bulgaria, precum și a altor oficiali bulgari.