Stiri: Economie

Complexul Turnu Măgurele – Nicopol, programat pentru prima jumătate a anului

10.03.2014

Ministrul Economiei, Constantin Niță, a discutat cu Ministrul bulgar al Economiei şi Energiei, Dragomir Stoynev, despre proiectele pe care le pot realiza cele două țări, printre subiectele abordate numărându-se cooperarea în domeniul energiei, schimburile comercial-economice, turismul și colaborarea celor două state în vederea susținerii punctelor de vedere comune în procesul elaborării politicilor la nivel european.

Astfel, în domeniul energiei, subiectele de pe agenda de discuții includ dezvoltarea Complexului Hidrotehnic Turnu Măgurele – Nicopol, interconectarea sistemelor de transport al gazelor naturale din România și Bulgaria și realizarea liniei aeriene, de 800 MW, care să lege România, Bulgaria, Turcia; cuplarea piețelor de electricitate.

,,Colaborarea România – Bulgaria este importantă pentru ambele state din perspectiva dezvoltării regionale și a valorificării resurselor prin parteneriate strategice. În ceea ce privește proiectul Turnu Măgurele – Nicopol, am agreat cu omologul bulgar asupra următoarelor etape de lucru – semnarea unui Acord interguvernamental, în acest an, pentru realizarea obiectivului, dezvoltarea unei societăți mixte de proiect și elaborarea studiului de fezabilitate. Este un proiect complex, cu beneficii economice și sociale directe: crearea de locuri de muncă; utilizarea capacităţii fluviului Dunărea ca sursă de energie regenerabilă; scăderea dependenței de importuri, creșterea siguranței energetice, reducerea de emisii cu efect de seră; crearea de locuri de muncă; asigurarea protecției împotriva inundațiilor”, a declarat Constantin Niță, Ministrul Economiei.

Potrivit lui, interconectarea sistemelor de transport al gazelor naturale va fi finalizată în prima jumătate a acestui an, în timp ce dezvoltarea liniei aeriene de 800 MW, România-Bulgaria-Turcia, este parte a strategiei României de valorificare a producției de electricitate pe piața regională, iar discuțiile cu partea bulgară vin ca urmare a semnării, în luna ianuarie, a Memorandumului de Înțelegere între Departamentul pentru Energie al României și Ministerul Energiei și Resurselor Naturale al Republicii Turcia privind cooperarea în dezvoltarea interconexiunilor din domeniul energiei electrice.

De asemenea, discuțiile privind schimburile comercial-economice au scos în evidență necesitatea intensificării proiectelor comune care pot consolida relațiile de cooperare între companiile din România și Bulgaria, dezvoltarea de parcuri industriale mixte și valorificarea oportunităților de colaborare la nivelul celor două Camere de Comerț și a Asociațiilor.

Un alt punct de interes este reprezentat de valorificarea potențialului turistic, cele două părți agreând asupra necesității identificării elementelor care pot constitui factori diferențiatori pe piața regională.