Stiri: Companii

Componente pentru aplicații în medii periculoase

19.05.2020

Componente și dispozitive rezistente la cele mai dure solicitări. Dacă dezvoltați aplicații pentru medii potențial explozive, corozive, sau cu solicitări mecanice, suntem aici pentru a vă ajuta să vă mențineți în siguranță și în control.

Sunt situații în care produsele dumneavoastră trebuie să facă față unor situații definite ca EXTREME: temperaturi extreme, medii corozive/agresive, potențial exploziv, operare la înălțime. Aceste condiții pot fi întâlnite în multe situații: medii industriale dure, în industria de petrol și gaze, industria chimică, zone de depozitare / silozuri, dar și în cazul interacțiunii dintre om și medii necunoscute (explorare/monitorizare). Siguranța personalului, dar și a echipamentelor costisitoare joacă un rol foarte important în cazul condițiilor extreme, dar și a întâlnirii cu ,,necunoscutul”. Carcase care să ofere protecție la condens, conectori care să ofere etanșeitate și protecție la potențiale șocuri, cabluri care să nu cedeze la diverse solicitări de natură mecanică și termică, componente și dispozitive care să elimine contactul dintre scântei generate și mediul periculos, sunt doar câteva dintre produsele absolut necesare.

Atunci când aveți la îndemână produsele potrivite, la momentul potrivit, puteți garanta siguranța în medii dure de lucru. Puteți beneficia de cea mai largă gamă de produse aprobate ATEX, precum echipamente PPE, automatizare și control, testare și măsurare și dispozitive de iluminat. În plus, vă este oferit suport pentru a putea face față oricăror condiții extreme.

Aurocon COMPEC dispune pe stoc de toate produsele de care aveți nevoie pentru aplicații în medii periculoase. În cele ce urmează vă sunt prezentate câteva exemple de astfel de produse.

Conectori industriali de putere

 Oferta cuprinzătoare de conectori industriali de putere certificați ATEX permite selectarea în acord cu: tensiunea nominală, curentul nominal, zona de hazard, clasa de protecție IP. Un exemplu poate fi seria de conectori CEAG, certificată ATEX, tensiune nominală 250V, curent nominal 16A, IP66.

Nr. stoc RS 377-7242 – Marca CEAG – Cod de producător GHG5117306R0001

Nr. stoc RS 377-7292 – Marca CEAG – Cod de producător GHG5114306R0002

Acești conectori pot fi utilizați în aplicații de alimentare a unor echipamente electrice fixe sau portabile, în locuri în care pot fi prezente gaze periculoase, în locuri umede sau murdare, acolo unde este nevoie rezistență la coroziune și impact. Printre caracteristici pot fi menționate: blocajul mecanic nu poate fi desfăcut sub sarcină, contactele multi-lamelă cu auto-curățare oferă o conexiune de putere sigură, dimensiune compactă ușor de manevrat și conectat, acces complet la conectarea firelor. Materialele standard sunt reprezentate din: carcasă din nailon tip 12, corp din nailon cu fibră, partea dură din oțel inoxidabil, iar contactele sunt realizate din alamă. Printre certificări se remarcă: BS4343; IEC309; Eex de IIC T6; ATEX; PTB ATEC 1039, Clasă I zona 1, div. 2, Grupa A,B,C și D.

Cutii de joncțiuni

 Scopul principal al cutiilor de joncțiuni este de a conecta și proteja legăturile de curent, asigurând securitatea și siguranța conexiunilor. Ele sunt disponibile într-o varietate de dimensiuni, materiale și culori, putând fi utilizate în aplicații industriale și comerciale. Un exemplu poate fi Cutia de joncțiuni RS PRO, IP66, ATEX, IECEx, 80mm x 75mm x 55mm.

Cutie de joncțiuni RS PRO – Număr stoc RS 144-4450 – Marca RS PRO

Aceste cutii de joncțiuni RS PRO rezistente, conforme ATEX, sunt proiectate pentru instalarea și protejarea unei game largi de componente electrice și electronice. Ele sunt perfecte pentru utilizare în medii periculoase, cu pericol de explozie, dar și cu cerințe de rezistență la impact.
Construcția poliester ranforsată cu fibră de sticlă de înaltă calitate oferă o greutate redusă, rezistență la incendiu, radiație UV și coroziune. Designul de înaltă calitate asigură o clasă de protecție IP66, prevenind accesul prafului și apei. Cutiile pot fi utilizate în aplicații de interior și exterior.

Printre caracteristici mai pot fi evidențiate:

 • protecție IP66 în conformitate cu EN 60529
  • rezistență suprafață <109 Ω
  • energie impact 7 J
  • auto-stingere UL 94 V0
  • domeniul larg al temperaturii de operare de la -50 °C la 100 °C

Conformitate ATEX si IECEx

 • II 2 G Ex e IIC Gb
  • II 2 D Ex tb IIIC Db IP66
  • DEMKO 15 ATEX 1475U
  • IECEx UL 15.0045U

Aplicații uzuale: prize protejate; instalare conexiuni prin cablu; carcasă PCB, circuite pentru instalații de iluminat.

Surse de lumină

Sursele de lumină pot fi la rândul lor un potențial pericol în cazul mediilor de tip hazard. Selecția tipului potrivit de dispozitiv de iluminare este foarte importantă. In cazul mediilor cu potențial de explozie ele trebuie să ofere siguranță personalului și echipamentelor. Pe lângă alegerea luminii corecte, alți factori sunt temperatura, tipul de bec și tensiunea. Dispozitivele de iluminare sunt construite cu diferite caracteristici de siguranță. Unele includ rezistență la flacără, altele oferă rezistență la coroziune, altele iluminare pentru stare de urgență.

Cum lucrează dispozitivele de iluminat pentru zone de tip hazard? În principiu ele pot comuta automat pornit/oprit. Majoritatea vin cu sursa de lumină inclusă. Multe pot fi reglate de la un fascicul îngust, până la o iluminare generoasă. Materialul de difuzie este din poli-carbonat, pentru a oferi rezistență în medii dure.

O altă categorie o reprezintă lanternele, surse de lumină portabile alimentate de la baterii. Ele oferă lumină pentru zone mai mici, fiind ideale pentru operațiuni de întreținere, activități în mediul exterior, servicii de urgență și iluminare de uz general.

Un exemplu în acest sens îl reprezintă Wolf Safety TR-26 ATEX, IECEx Xenon Torch 170 lm

Lanternă – Nr. stoc RS 917-6636 – Marca Wolf Safety  – Cod de producător TR-26B

Aceste lanterne de tip ATEX sunt portabile, sigure în funcționare, simple și economice. Ele dispun de bec cu filament cu vacuum. Sunt marcate CE, proiectate conform Directivei ATEX și certificate IECEx pentru utilizare sigură în Zonele 1 și 2 cu potențial exploziv gaz, vapori și abur, unde permite o clasă T6, și pentru Zonele 21 și 22 de medii cu praf, cu certificare pentru temperatura maximă a suprafeței de 65°C sau 95°C.

Lanternele oferă rezistență ridicată la solicitare mecanică și la impact, chiar și la temperaturi sub zero, bazându-se pe o construcție din rășini termoplastic cu rezistență chimică excelentă. Suplimentar, lentilele sunt protejate cu inel de cauciuc, și sunt rezistente la zgârieturi și atac chimic.

Clasa de protecție IP67 este dată de etanșarea față de praf și apă.

Bariere izolatoare

Pentru diminuarea riscurilor legate de medii periculoase, în numeroase aplicații sunt utile bariere izolatoare, precum de exemplu MTL, cu 1 canal, ieșire de tip releu, intrare de comutare, 10,5 V max., 14mA max.

Barieră izolatoare –Număr stoc RS 703-7043  – Cod producător MTL5511/RS – Marcă MTL

Seria MTL5500 este cea mai recentă generație a izolatoarelor MTL. Ea încorporează un design de circuit avansat și o construcție inovativă a transformatorului de izolare. Designul compact, cu o lățime de numai 16mm reduce masa și oferă densitate mare în utilizarea spațiului, precum și o reducere a consumului energetic. Barierele oferă izolare galvanică, cu un design excepțional și siguranță ridicată în funcționare.

Bariera izolatoare exemplificată, MTL5511, poate asigura interfața cu un Comutator/Detector de proximitate pe un canal, cu detectarea problemelor pe linie. Ea permite controlul unei sarcini în zonă sigură de către un comutator sau detector de proximitate localizat într-o zonă periculoasă. După dorință, pot fi selectate detectarea condițiilor de scurtcircuit sau circuit deschis cu ajutorul LFD (detecție probleme pe linie), iar apoi indicată starea. Pentru exemplul dat, bariera izolatoare este galvanică, tensiunea de alimentare este între 20 și 35 V dc, tensiunea maximă de siguranță este de 10,5V, curentul maxim de siguranță este de 14mA.

Este foarte important să definiți corect necesitatea de protecție a aplicației dvs. pentru a putea garanta siguranța în mediul de lucru.  La fel de important este să aveți la îndemână produsele potrivite, la momentul potrivit. Accesând catalogul nostru, puteți beneficia de cea mai largă gamă de produse aprobate ATEX. Suplimentar, puteți beneficia de suport pentru a putea face față oricăror condiții extreme.

Autor: Grămescu Bogdan

Aurocon COMPEC SRL

 

 

Tel: 021 304 62 33

Fax: 021 304 62 34

Email:compec@compec.ro

Site: www.compec.ro

Distribuitor: RS Components, SICK, MURR Elektronik, STASTO, Hitachi

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/dispozitive-rezistente-in-medii-corozive/