Stiri: Companii

Concediu 2020

Unde îşi vor petrece românii concediile din acest an?

30.06.2020

Concediu 2020. Numai 4 din 10 angajaţi români au planuri de concediu pentru acest an, iar peste 80% rămân în ţară, îngrijoraţi de pandemie, arată un studiu BestJobs. În plus, 25% dintre cei chestionaţi au declarat că în lunile de restricţii, veniturile familiei au scăzut cu până la 25%. Totodată, 24,5% susţin că scăderile depăşesc chiar şi 50%.

Aşadar, studiul arată că aproape trei sferturi dintre angajaţii români nu şi-au luat anul acesta concediu de odihnă, dar 42% dintre ei au în plan totuşi să facă o cerere în acest sens în perioada următoare.

Concediu 2020. 80% dintre români rămân în ţară

Îngrijoraţi mai ales că lumea s-a relaxat prea mult şi nu mai respectă regulile de igienă şi distanţare socială (42%), dar şi că vine un nou val de epidemie şi, implicit, noi restricţii care le-ar putea da peste cap planurile de vacanţă (23%), peste 80% dintre ei rămân în ţară. Aceştia au în plan să îşi petreacă zilele libere:

  • la mare sau la munte (57,4%)
  • chiar acasă (24,8%)

Concediu 2020. Bugetul de vacanţă

Dintre cei care au în plan să plece anul acesta în vacanţă, 34,2% se aşteaptă să cheltuiască acelaşi buget planificat iniţial, înainte de izbucnirea pandemiei. Puţin peste 16% spun că vor reduce bugetul cu până la 30% faţă de anul trecut, având în vedere incertitudinile actuale.

În ceea ce priveşte cazarea, 50% dintre români preferă hotelul sau pensiunea, şi doar 12% iau în calcul posibilitatea de a-şi petrece concediul într-un apartament închiriat în regim hotelier, cu rulota sau chiar cu cortul.

Concediu 2020. Reîntoarcerea la muncă

Când se vor întoarce din concediu, 29% dintre angajaţii chestionaţi spun că revin direct la birou, fără vreo măsură de prevenţie pentru siguranţa colegilor lor, alţi 28% declară că vor lucra remote până la sfârşitul anului, în timp ce 21% vor lucra de acasă 14 zile, pentru a-i proteja pe ceilalţi în cazul în care au fost expuşi la coronavirus. 18% au însă de gând chiar să-şi facă analize şi testul Covid-19.

Călătoriile în interes de serviciu

În ceea ce priveşte călătoriile în interes de serviciu, 88% dintre angajaţii intervievaţi spun că nu pleacă nicăieri anul acesta şi doar 10% au programate deplasări de afaceri în ţară, iar alţi mai puţin de 3% în străinătate.

Majoritatea (74%) nu au fost informaţi despre politica firmei pentru care lucrează privind călătoriile de afaceri din perioada următoare, în timp ce alţii spun că angajatorul a optat să anuleze orice deplasare de serviciu anul acesta (12%), permite călătorii doar în ţară şi doar managementului (15%) sau impune izolare după întoarcere pentru o perioadă de 14 zile şi testare Covid-19 (5%).

Concediu 2020. Scăderea bruscă a veniturilor

Criza sanitară le-a adus multor angajaţi români, pe lângă temeri din cauza bolii, şi o scădere bruscă a veniturilor. Doar 36% dintre participanţii la sondaj au reuşit să-şi păstreze intact bugetul familial, în timp ce 25% au declarat că în lunile de restricţii veniturile familiei au scăzut cu până la 25%, iar 24,5% susţin că scăderile depăşesc chiar şi 50%.

Citeşte şi Plăţile online cu cardul 2020. Anunţ important făcut de Visa