Stiri: Social

Concert de Craciun 2018 - Stelele-n cer

Concert de cântece de leagăn și colinde: ”Stelele-n cer”

11.12.2018

Warning: DOMDocument::loadHTML(): htmlParseEntityRef: expecting ';' in Entity, line: 24 in /home/jurnalul/public_html/www/wp-content/themes/jurnalul/functions.php on line 2900

Concert de Crăciun 2018. Primăria Capitalei, prin creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură, Muzeul Național George Enescu și BookHub, în parteneriat cu Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti și Wagner Arte Frumoase și Povești, propun publicului bucureștean, cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă 2018, un eveniment muzical special. Este vorba de Stelele-n cer / Stars in the sky, un concert de colinde și cântece internaționale de leagăn.

Concert de Crăciun 2018. Ce spun organizatorii evenimentului?

”Binecunoscută pentru promovarea compozițiilor inedite de muzică clasică și pentru dorința de a apropia publicul larg de o lume a sunetelor inovatoare, dar și de mult uitate, soprana Rodica Vica prezintă un nou proiect original. În acest demers i se alătură reputata țiteristă austriacă Barbara Laister – Ebner, un star internațional al acestui instrument rar, devenit în 2017 patrimoniu UNESCO”, conform organizatorilor concertului.

Concert de Crăciun 2018. Lansarea CD-ului Stars in the Sky

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 15 decembrie 2018, de la ora 19:00, la Teatrelli (Piața Lahovari nr. 7). Tot atunci va avea loc și lansarea CD-ului Stars in the Sky al celor două renumite artiste.

Participarea la eveniment este gratuită, în limita locurilor disponibile. Cei interesați trebuie să își facă o rezervare la adresa de e-mail: office@musicarte.ro

Concert de Crăciun 2018. Un proiect inedit

DUO-ul propune, așadar, un prim proiect realizat în totalitate din cântece de leagăn și intitulat Stelele-n cer. Titlul provine de la ultimul poem al lui Mihai Eminescu, transpus muzical de către Nicolae Bretan. Piesa constituie de altfel și lucrarea centrală a acestui recital atmosferic.

Evenimentul promovează și CD-ul cu același nume, înregistrat la Viena în anul 2018.

Acesta conține 16 cântece de leagăn din întreaga lume. Repertoriul este o adevărată demonstrație de multiculturalitate, prin perspectiva limbilor în care se interpretează: română, franceză, engleză, germană, italiană, spaniolă, japoneză și ladino (sefardă).

Concert de Crăciun 2018. Compozitori

Cei mai mari compozitori au dedicate opusuri de o reală valoare acestui gen, oferind o paletă extrem de variată stilistic:

  • Nicolae Bretan,
  • Paul Constantinescu,
  • Federico Garcia Lorca,
  • Wolfgang Amadeus Mozart,
  • Johannes Brahms, etc.

”Cântecele de leagăn au luat naștere din dorința mamei de a crea o atmosferă de calm și tihnă în momentul adormirii copilului. Aceste creații muzicale au reprezentat dintotdeauna liantul primordial auditiv dintre copil și mama sa, oferindu-i totodată celui dintâi primele imagini descriptive despre lumea în care s-a născut. Chiar dacă la prima vedere proiectul este dedicat copiilor, și adulții se pot bucura de acest program muzical, neobișnuit în contemporaneitatea neliniștită în care ne aflăm, lăsându-se purtați și reconectați la experiențele muzicale originare”, mai spun organizatorii concertului.

Citește și Câți români au în plan să ia un credit la începutul lui 2019?