Stiri: Companii

Concluzii CFO Conference Timișoara 2023.

Principalele concluzii ale CFO Conference Timișoara 2023

24.11.2023

Concluzii CFO Conference Timișoara 2023. Lideri din domeniul financiar au participat pe 1 noiembrie 2023 la evenimentul „CFO Conference” organizat de BusinessMark la Timișoara. Raportarea ESG și sustenabilitatea, digitalizarea companiei și a departamentului financiar, instabilitatea macroeconomică și urmările acesteia sunt doar câteva dintre subiectele abordate în cadrul conferinței.

Evenimentul a cuprins o sesiune de prezentări și un panel, în cadrul cărora specialiștii invitați la eveniment au subliniat necesitatea ca un director financiar modern să aibă abilitatea de a conduce organizația în vremuri de criză și să transforme provocările în oportunități.

Directivele de conformare fiscală

Cristina Săulescu, Partener, Cabot Transfer Pricing, a deschis prima sesiune a evenimentului, vorbind despre necesitatea ca un director financiar să aibă întotdeauna în vedere directivele de conformare fiscală.

„CFO-ul trebuie să fie pe picior de egalitate cu CEO-ul și nicio decizie nu ar trebui luată fără implicarea acestuia. Una din cele mai importante greșeli pe care CFO-ul ar putea să le facă este să nu fie atent la noul val de directive europene care se vor implementa și în România. Un CFO trebuie să fie tot timpul atent și să analizeze dacă directivele care sunt preluate în legislația națională afectează sau nu compania.

Totodată, trebuie să analizeze ce presupun cheltuielile de conformare fiscală și care sunt amenzile de neconformare – trebuie făcută o analiză pentru a vedea dacă această conformare presupune costuri prea mari și ce opțiuni avem. Nu vorbim doar de amenzi și penalități pecuniare, ci de efecte care pot afecta compania pe termen mediu. Toate aceste analize sunt extrem de importante. Dacă CFO-ul nu acordă suficientă importanță acestor aspecte, poate să atragă urmări semnificative asupra companiei”, a spus ea.

Concluzii CFO Conference Timișoara 2023. Internaționalizarea afacerii

În continuare, Bogdan Stoian, Group CFO, Klass Wagen Group, a vorbit despre provocările și oportunitățile ce apar în internaționalizarea afacerii.

„Cred, sincer, că aproape orice afacere românească poate fi scalată la nivel internațional, însă sunt câteva elemente pe care trebuie să le verificați și să le puneți la punct pentru a avea succes în străinătate. Prima întrebare pe care trebuie să și-o pună un antreprenor este legată de cât de bună este compania pe piața din România.

E nevoie să te internaționalizezi abia după ce ai crescut, ai devenit numărul 1 în România și abia după aceea să treci la alte piețe. Totodată, dacă ai un produs sau serviciu excepțional, nu este nevoie să rămâi doar pe piața din România. Dacă nu ești cel mai bun în țara ta, dacă nu ai un diferențiator, nu poți spera că procesul de internaționalizare va fi unul de succes. Cum alegi prima țară? În primul rând, nu te duce în țara cu cea mai mare competiție, ci într-o țară în care există un interes pentru produsul sau serviciul tău. Apar, însă, și provocări: fie că sunt ele de natură culturală, materială sau de ordin financiar.”

Utilizarea inteligenței artificiale

Un alt subiect abordat în cadrul primei sesiuni a fost legat de cum putem folosi inteligența artificială pentru eficientizarea activității.

Astfel, Inga Țîgai, Partener, Head of Tax & Legal Technology, Consultanță Fiscală, KPMG România & Moldova, a precizat: „Nu putem ține pasul cu toate modificările; nu putem fi buni și la a face documente pe hârtie, dar să fim și mari specialiști în ceea ce privește Generative AI. Însă trebuie să înțelegem că putem folosi instrumentele pe care le avem, fie că vorbim de cele dezvoltate extern și disponibile pe internet, sau că vorbim de cele adaptate pentru firmele din România.

Noi, în KPMG, am reușit să dezvoltăm un frate mai mic al lui chatGPT, pentru că trebuie să ținem pasul cu vremurile. Această tehnologie AI știe să proceseze text, să recunoască și să interpreteze imagini, să adapteze conținuturile la context. Instrumentele AI depind foarte mult de utilizator – trebuie să știm ce să îi cerem. Astăzi, există oameni care te învață cum să folosești această tehnologie. Subiectul este destul de vast, însă evoluția tehnologiei reprezintă o oportunitate pentru noi: putem să venim la masa acționarilor și să le explicăm că acum este momentul să acționăm.”

Raportarea ESG

Un alt subiect de actualitate abordat în cadrul „CFO Conference Timișoara” a vizat raportarea ESG.

Sergiu Ștefea, Director, Timișoara Audit Services Coordinator, PwC Romania, a precizat: „În ultimii ani, ne-am confruntat cu pandemia, războiul din Ucraina, creșterea costurilor la energie, inflație, dobânzi. Astfel, aș dori să discutăm despre noua raportare ESG – CSRD. Prima raportare pentru această nouă directivă va avea loc în 2025 – în prima etapă vor fi vizate companiile cu peste 500 de angajați.

Pe cifrele de afaceri din 2026 vom avea, în 2027, necesitatea de raportare pentru companiile mici și mijlocii listate la bursă. Trebuie să ne gândim la ce resurse alocăm, cum abordăm această problemă, pentru că va trebui să strângem și validăm numeroase date. Această declarație va trebui să fie auditată de un auditor financiar sau de alt auditor ales de companie. Este un audit destul de stufos și cred că este cazul să începem deja să vedem încotro să mergem, ce resurse alocăm. Din punct de vedere al resurselor, putem aloca resurse interne sau putem externaliza.”

Semnătura electronică

Prima sesiune a conferinței a fost încheiată de Adrian Dinu, CEO, Creasoft IT, care a vorbit despre semnătura electronică pe documentele de muncă și arhivarea digitală automată a documentelor.

„Noi avem o soluție de pontaj care s-a tot dezvoltat. Din 2021, există legislația ce permite ca semnarea documentelor de muncă să poată fi făcută prin aplicarea unei semnături electronice. Ce înseamnă pentru o companie să aleagă să devină paperless. Vorbim despre rapiditate, despre reducerea costurilor, dar și de degrevarea HR-ului de numeroase sarcini. Prin platforma noastră, managerii încarcă și transmit către angajați documentele în format PDF, prin interfața Creasoft.

Documentele pot fi trimise angajatului pe email, pe telefon (prin SMS) sau acesta le accesează la Kioscul self info Creasoft. După verificarea documentelor primite, voința de semnare se face cu un simplu click pe butonul semnează. Angajatul are 10 minute la dispoziție să valideze semnarea cu un cod OTP, iar după semnarea electronică atât de către angajat, cât și de către manager a unui document, Creasoft efectuează transmiterea automată a documentelor către arhivatorul certificat ales.”

Concluzii CFO Conference Timișoara 2023. Panel de dezbatere

Cea de-a doua parte a conferinței a fost dedicată unui panel moderat de Daniel Drăgan, Managing Partner, BusinessMark, la care au participat:

  • Hedy Pascu (FM Romania)
  • Mircea Varga (Teilor Holding Safetech Innovation & Perla Harghitei)
  • Iulia Sbiera (Pehart Grup)
  • Darius Ienci (DB Cargo Romania)
  • Paul-Ioan Danciu (Bertschi AG)
  • Sorin Mociofan (NNDKP Timișoara).

Citește și Regulamentul Registrului Național de Publicitate Mobiliară, aprobat de Guvern