Stiri: Companii

Netcity Telecom

Concurenţa a declanşat o investigaţie în cazul companiei Netcity Telecom

10.05.2016

Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediul Netcity Telecom SA şi la punctele de lucru ale acestei companii. Controalele au avut loc în cadrul investigaţiei privind un posibil abuz de poziţie dominantă al Netcity Telecom S.A. manifestat prin aplicarea unor tratamente discriminatorii pe pieţele pe care acesta acţionează (piaţa serviciilor de acces la infrastructura fizică asociată reţelelor de comunicaţii electronice pentru amplasarea în subteran a acestora (servicii de închiriere canalizaţie subterană, piaţa de închiriere fibră optică echipată/neechipată şi piaţa serviciilor adiacente).

Documentele ridicate în cadrul acestor inspecţii se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice investigaţiei. Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă preliminară în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial, efectuarea acestora nereprezentând o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiei.

Netcity Telecom S.A. este concesionarul reţelei “Netcity”, având ca responsabilităţi principale proiectarea, realizarea, deservirea tehnică şi comercială a infrastructurii/reţelei subterane „Netcity” a municipiului Bucureşti. “Netcity” reprezintă infrastructură suport pentru reţelele de comunicaţii existente precum şi pentru cele realizate ulterior, pusă la dispoziţia tuturor operatorilor de telecom care doresc să ofere servicii pe teritoriul municipiului Bucureşti.

În 2015, Autoritatea de Concurenţă a publicat Raportul preliminar al anchetei sectoriale privind serviciile de acces la infrastructura suport pentru reţele de comunicaţii electronice “Netcity” din municipiul Bucureşti.
.
În urma analizei a rezultat că serviciile altor companii care deţin infrastructuri, canalizaţii, galerii sau reţele în Bucureşti nu reprezintă opţiuni alternative reale la reţeaua Netcity. Prin urmare, Netcity deţine poziţie de monopol în ariile sale de prezenţă din Bucureşti şi trebuie să se abţină de la practici abuzive

De asemenea, Consiliul Concurenţei a recomandat Parlamentului şi Guvernului modificarea legislației specifice atât în scopul accelerării (simplificării) procedurii de autorizare a construcției de rețele de comunicații electronice de dimensiuni mici, cât şi pentru multiplicarea soluţiilor puse la dispoziţia furnizorilor de servicii de comunicaţii electronice, inclusiv în mediul urban.