Conditiile de business din Romania

Condițiile de business din România: Cele mai vulnerabile companii

03.12.2019

Condițiile de business din România. Microîntreprinderile din România reprezintă categoria de companii care raportează cele mai multe restanțe la plată, însumând 43% din total. În același timp, companile mari și cele mici au fiecare un procent de 20% din total, potrivit studiului KeysFin „Condițiile de business din România“.

Condițiile de business din România. Plățile restante

Plățile restante ale companiilor nefinanciare au avansat cu 7% față de 2009. Totuși, acestea au scăzut cu aproape 30% față de vârful atins în 2014. Astfel, ele au ajuns la 86 miliarde de lei în 2018. 55% dintre acestea reprezintă plăți restante către furnizori.

Ce spun autorii studiului?

„Relațiile de business sunt o parte vitală a bunului mers al unei afaceri, iar, din experiența noastră, antreprenorii români apelează cel mai adesea la încredere sau la o verificare minimă a partenerilor cu care încheie contracte. Nimic mai greșit! Iar statisticile aferente anului 2018 arată riscurile la care se expun. Soluțiile de business information au fost concepute tocmai pentru a evita aceste riscuri și pentru a fi mereu informați cu privire la statusul partenerilor de afaceri. La KeysFin am dezvoltat instrumente de verificare și de atenționare, astfel încât orice companie din România poate monitoriza constant activitatea partenerilor de afaceri și poate lua decizii bazate pe argumente concrete, în timp real.” a completat Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin.

Condițiile de business din România. Problemele companiilor

Cu toate că economia românească a avut o evoluție ascendentă în ultimii ani, peste jumătate din companiile locale înregistrând profit în 2018, respectiv 54%, o parte din problemele din mediul de business s-au acutizat, așa cum e cazul plăților restante sau a lipsei de personal.

În țara noastră există aproximativ 619,2 mii de microîntreprinderi nefinanciare (cifră de afaceri sub 2 milioane de euro). Cele mai multe din acestea activează în domeniile:

  • comerț
  • activități profesionale
  • construcții

Perioada medie de încasare a creanțelor

Perioada medie de încasare a creanțelor (DSO) și Perioada medie de plată a datoriilor (DPO) s-au situat la 91, respectiv 160 zile în 2018, înregistrându-se o scădere față de 2009, când erau de 97 zile, respectiv 178 zile.

În ceea ce privește sectoarele din economie, cele mai mari termene de plată le au construcțiile. Cele mai mici se găsesc în următoarele domenii:

  • comerț
  • HORECA
  • sănătate

Astfel, perioadele medii de încasare, respectiv de plată, din domeniul construcțiilor au fost de 178 zile (DSO) și 370 zile (DPO).

Condițiile de business din România. Agricultură

În agricultură, plățile se fac în medie la 268 zile, în timp ce creanțele se colectează în aproximativ 158 zile. În comerț plățile se fac la 108 zile, iar creanțele se colectează în 60 zile.

Creditele acordate companiilor românești

Creditele acordate companiilor au crescut cu 39% față de 2009, la 213 miliarde de lei în decembrie 2018, potrivit datelor BNR.

În primele nouă luni din 2019, creditele acordate companiilor locale au crescut cu 7% față de decembrie 2018. Împrumuturile au ajuns la peste 227 miliarde de lei în septembrie 2019.

Cel mai important avans procentual a fost raportat de agricultură, plus 15%, la aproape 18 miliarde de lei, în perioada ianuarie-septembrie 2019.

Cele mai multe credite au fost acordate companiilor din domeniul serviciilor, cu 42% din total, acesta fiind urmat de:

  • industrie, 27% din total,
  • construcții, 10% din total

Condițiile de business din România. Datoriile comerciale

În ceea ce privește datoriile comerciale, acestea au crescut cu 41% față de 2009, ajungând la 284,6 miliarde de lei în 2018. Datoriile comerciale au reprezentat 28,7% din totalul datoriilor înregistrate de companiile românești în 2018.

Citește și Skanska se extinde în zona Bucureștii Noi

 

 

 

Citiți și despre: