Pe 27 septembrie, BusinessMark Events Management, alături de specialiștii Deloitte România și Reff & Asociații, au organizat conferința “Fondul pentru Mediu. Provocările anului 2017″. Specialiștii care au participat la eveniment au fost: Mihai Petre, Senior Manager Servicii Fiscale, Deloitte România, Silvia Axinescu, Avocat, Reff & Asociații, Daniela Neagoe, Senior Consultant Servicii Fiscale, Deloitte România. De asemenea, evenimentul s-a bucurat de prezenţa preşedintelui Administrației Fondului pentru Mediu, Istvan Jakab, şi a lui Raul Călin Pop, secretar de Stat, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Printre temele abordate în cadrul evenimentului s-au numărat:
– Noua fizionomie a transferului de responsabilitate: care este actualul raport juridic dintre operatorul de transfer de responsabilitate (“OTR”) și generatorul de deșeuri?
– Elemente contractuale de protecție a operatorilor economici generatori de deșeuri: la ce să fim atenți când semnăm un contract cu un OTR?
– Cum efectuăm corect trasabilitatea deșeurilor?
– Taxa pentru ambalaje: cine și când o datorează conform noilor prevederi legale?
– Se mai taxează bunurile destinate dezmembrării?
”În România 97% dintre deșeuri sunt duse la groapa de gunoi spre deosebire de procente ca 1% spre 0% în țări ca Olanda și Danemarca. În ultima perioadă, cantitatea de deșeuri pe cap de locuitor a crescut constant de la an la an. Ultimii 2-3 ani au dovedit că OTR-urile (n.red. organizațiile de transfer de responsabilitate) nu sunt suficiente pentru România. Asta pentru că România nu este pregătită pentru această variantă. OTR-urile vor genera în continuare creșterea prețurilor și vor limita cantitățile. Soluția pe care o vedem este colectarea individuală. Societățile pot face asta”, a declarat Mihai Petre, Senior Manager Servicii Fiscale, Deloitte România.
Acesta a mai subliniat că pentru comunitatea europeană este importantă reciclarea nu faptul că ţara noastră plătește anual 500 de milioane de euro din fondul pentru mediu.
”Autoritățile sunt într-un moment 0 în relația cu contribuabilii. Până acum au lucrat cu OTR-urile, dar acestea sunt în impas și acum autoritățile sunt dispuse să încurajeze colectarea individuală”, a mai precizat Mihai Petre.
Totodată, Daniela Neagoe, Senior Consultant Servicii Fiscale, Deloitte România, a detaliat modificările legislative despre plata contribuției la deșeurile de ambalaje apărute în iunie 2016.
”Cea mai importantă modificare este cea referitoare la obiectivele de valorificare/reciclare individuală. Deșeurile pot fi din activitatea proprie, dar și provenite din ambalaje preluate de la alți generatori de deșeuri. S-a lărgit foarte mult sfera de proveniență și asta îi va ajuta foarte mult pe reciclatorii individuali”, a punctat aceasta.
Cea de-a doua sesiune a evenimentului a fost deschisă de Raul Călin Pop, secretar de Stat, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
”Înțeleg că interesul major este legat de ținta de valorificare a ambalajului. Cred că același interes ar trebui să existe și pentru electronice și electrocasnice. Vă pot spune câteva idei generale despre ceea ce cred eu că se va întâmpla în perioada următoare. România are o obligație pe ambalaje din 2005. Dacă pun pe piață o sticlă va fi foarte greu să o găsesc chiar pe a mea și să o reciclez, dar va fi mult mai ușor să mă asociez cu alți factori interesați de colectarea și reciclarea sticlei pentru a recicla împreună”, a declarat secretatul de stat.
În plus, Istvan Jakab, Președinte, Administrația Fondului pentru Mediu, a încurajat companiile participante să expună AFM problemele cu care se confruntă.
”Sistemul de management al deșeurilor este unul foarte complex și dacă nu merge ceva bine tot sistemul este compromis. Sunt convins că fiecare companie are problemele sale particulare, probleme pe care nu le-am bănuit. Vă încurajez să ne expuneți aceste particularități pentru a le avea în vedere în elaborarea reglementărilor din sector”, a afirmat acesta.
Cea de-a 3-a parte a zilei a început cu prezentarea Danielei Neagoe, prezentare referitoare la taxa de ambalaje. Noutățile se referă la proiectul de ordin nr. 578/2006.
”Rămâne opțiunea de transfer a responsabilității către OTR. Este clar că și activitatea OTR-ului va fi reglementată și ca va funcționa așa cum trebuie. Până la urmă se pot constitui OTR-uri și în cadrul unei companii. Nu trebuie să se limiteze numai la OTR-urile existente. Vor apărea cu siguranță căi de a verifica, colectările și certificatele pe care aceștia le emit”, a explicat Daniela Neagoe.