Slide

Stiri: Social

Conferinta Internationala Arhitectii Educatiei

Conferința Internațională Arhitecții Educației

08.11.2019

Conferința Internațională Arhitecții Educației va avea loc pe 16 noiembrie 2019. „Școala comunitară – un nou tip de leadership” este tema principală a celei de-a IV-a ediții a evenimentului ce va avea loc la Cluj-Napoca.

Conferința este organizată anual de Fundația Noi Orizonturi. Scopul ei este de a transforma comunități prin educație.

Conferința Internațională Arhitecții Educației. 350 de directori și actori în educație

Nu mai puțin de 350 de directori și actori în educație vor participa la eveniment pentru a găsi soluții practice prin care școlile românești să devină școli comunitare: ale comunității, pentru comunitate.

Conferința Internațională Arhitecții Educației. Școala comunitară

”Școala comunitară este nu doar un loc – deschis spre vecinătatea ei, care atrage oamenii din comunitate, dedicat comunității sale și o oglindire a eforturilor sale de dezvoltare – ci și un proces perpetuu de auto-actualizare, de căutare a celor mai eficiente moduri de a răspunde nevoilor de învățare ale diversității de oameni din comunitate. Iar acest tip de școală necesită leadership, nu doar management!”, spun organizatorii conferinței.

Conferința Internațională Arhitecții Educației. 36 speakeri

În cadrul zilei de 16 noiembrie se va dezbate modul în care se construiesc parteneriate eficiente, modul de implicare al părinților, cum se poate promova învățarea pe tot parcursul vieții, ce tip de leadership este necesar, cum se oferă și alte servicii, pe lângă cele educaționale, ce înseamnă învățare relevantă, cum schimbă, cultura școlii, despre importanța voluntariatului, care este rolul școlii în dezvoltarea comunitară și cum ne asigurăm de incluziunea socială a tuturor elevilor.

„Conferința Arhitecții Educației a devenit de-a lungul timpului un spațiu în care contestăm multe dintre tarele sistemului nostru educațional. Punem întrebări incomode și căutăm soluții inovatoare. Anul acesta, de exemplu, ne-am întrebat de unde începe schimbarea în educație? Oare ține doar de Ministerul Educației? Oare este treaba primarului să aibă grijă de școala din comunitatea sa? Sau poate este în interesul companiilor private care își doresc forță de muncă calificată? În 16 noiembrie vom avea alături de noi reprezentanți ai diferiților actori care pot influența o școală. Va fi cel puțin interesant să auzim perspective diferite, dar și mai provocator să găsim un numitor comun. În fond, este nevoie de toți pentru a provoca o schimbare ireversibilă”, afirmă Sorana Pogăcean, coordonator programe Fundația Noi Orizonturi.

Printre speakerii evenimentului se numără:

  • Codruța Hodrea (Manager în relația cu comunitatea, TenarisSilcotub)
  • Gheorghe Damian (Primar Ciugud, județul Alba)
  • Silvia Toth (Manager programe educaționale, AVE România)
  • Rodica Gavriș-Pascu (Reprezentant al Școlii Gimnaziale „Nicolae Titulescu” Cluj).
  • Pe scenă vor urca și doi invitați din Danemarca. Este vorba de:
  • Karen Marie Gaardsvig (Director și manager de proiect al Municipalității Herning, Danemarca)
  • Preben Siggaard (Director rețea de școli și grădinițe Municipalitatea Herning, Danemarca)

Într-o școală comunitară se promovează învățarea relevantă. Întreaga școală învață, începând cu liderii școlii, profesorii, personalul ne-didactic, elevii, părinții acestora. Accentul se mută de pe predare pe învățare.

Conferința Internațională Arhitecții Educației. „Învățarea este despre schimbare”

„Învățarea este despre schimbare. Fiecare pas făcut în învățare deschide noi orizonturi și ne permite să explorăm noi dimensiuni ale unui concept, proces etc. Un spațiu în care se învață, așa cum este cazul școlii, trebuie să fie deschis și receptiv la schimbare. Este absurd să îi cerem școlii să fie la fel ca acum 20,30,40 de ani. Ar fi împotriva scopului pentru care a fost creată. Ce putem face în schimb este să fim alături de profesorii și directorii care trebuie să gestioneze aceste schimbări. Este nevoie de soluții, de viziune, de resurse, iar la Conferința Arhitecții Educației facem eforturi în acest sens.”, afirmă Sorana Pogăcean, coordonator programe Fundația Noi Orizonturi.

Conferința Internațională Arhitecții Educației are loc la Facultatea de Știinte Economice și Gestiunea Afacerilor, strada Teodor Mihali nr. 58-60, Cluj-Napoca. Evenimentul este organizat de Fundația Noi Orizonturi, având parteneri strategici MOTT Foundation, SEE Grants și FSEGA.

Citește și Registrul Național de Franciză a fost înființat!