Femei în Afaceri, conferință despre business-ul feminin din România. Conferința Internațională Femei în Afaceri are loc pe 17 octombrie la Howard Johnson Hotel, din București. Este vorba despre un eveniment care întrunește mediul de business feminin din țara noastră, oferind în același timp o perspectivă globală cu ajutorul invitaților de peste granițe, din Polonia, Elveția, Republica Moldova, Belgia sau Grecia.
Printre speakerii prezenți se vor număra Agnieszka Hryniewicz-Bieniek, Country Business Development Manager Google, Polonia, Max Igor Muller, Managing Director Helvetansa, Elveția, Karin Maquet, Business consultant dedicated to SME s, Winner Equiwoman Award 2012, Belgia, Maria Vlachou, CEO & Managing Director Fereikos Gefsis and CEO & Managing Director Fereikos Helix, Grecia sau Carmina Vicol, CEO Prime Capital, Moldova.
Există desigur și speakeri români care au confirmat prezența la eveniment. Este vorba despre Rucsandra Hurezeanu, Ivatherm; Sonia Năstase, Howard Johnson Hotel; Dora Surugiu, Maastricht School of Management; Aliz Kosza, Business Strategist; Petre Nicolae, CBS România; Camelia Șucu, Class Living, Iconic Wine Food&Design; Ioana Mucenic, pastel; Irina Markovits, Image Matters; Paul Olteanu, The Personal Marketing Agency; Doina Cepalis, Te-Rox Prod; Doina Binig, Siveco România; Sergiu Neguț, Maastricht School of Management Rațiu; Virginia Oțel, Garanti Group. Deși vorbim despre un eveniment dedicat publicului feminin, pentru a echilibra balanța, panelul conține și speakeri de genul masculin, iar evenimentul este deschis pentru participare și bărbaților.
Conferința este continuarea proiectului Meet the WOMAN! și o modalitate prin care comunitatea de business feminin se poate dezvolta la nivel local și internațional. “Este prima ediție, un gest firesc după patru ani de evenimente de business networking la feminin, peste 200 la număr și cu mii de participante. Această conferință se va desfășura anual, incluzând și mediul de business internațional – speakeri, dar și participante din țările în care există organizații de femei în afaceri, la care ne-am afiliat (Europa și SUA). Ne propunem, cu acest eveniment, să conectăm mediul de business românesc cu cel internațional, să facilităm accesul la un flux de informații specializate și de actualitate, și să găsim soluții pentru afaceri sustenabile. Targetul nostru este reprezentat de femeile care doresc să înceapă o afacere, dar și cele care dețin deja una și doresc să o dezvolte, și, în general, ne adresăm femeilor care vor să aibă o carieră excepțională și să fie cele mai bune în domeniile lor de activitate. La conferință vor fi prezenți 19 speakeri, dintre care cinci din Polonia, Elveția, Republica Moldova, Belgia și Grecia. Conferința va fi urmată de un Business Trip, o scurtă incursiune în Transilvania și prilej să cunoaștem afaceri conduse de femei”, ne-a declarat Alica Botnarenco, fondatoarea Femei în Afaceri.
Poziționare la feminin
Pe lângă crearea unor legături de business, conferința are drept scop informarea și nu în ultimul rând schimbul de experiență și de modele de afaceri între femeile de succes din România și de peste granițe. “Prin organizarea acestei conferințe, ne dorim să aducem un suflu nou în piața conferințelor de business, în primul rând prin poziționarea la feminin, prin participarea națională și internațională, dar, mai ales, vrem să obținem răspunsuri la întrebări mai noi și mai vechi din business, să oferim modele, experiență, suport și conexiuni. Am pregătit, în acest sens, patru paneluri interesante în care vom discuta despre educația la vârstă adultă (ne oprim din învățat sau investim continuu timp și bani în învățarea continuă formală – cursuri, traininguri, MBA?); branding personal, reputația brandului companiei și cum pot acestea două să producă vânzări; internaționalizarea afacerii (cei trei R: repere, riscuri, reușită); modalități de finațare (fond de investiții, bancă sau – un concept mai puțin cunoscut – business angel?).
În plus, față de conținutul panelurilor, dorim să arătăm că mediul de business feminin din România se schimbă și că reprezintă un potețial interesant pentru cel internațional. Pentru promovarea României, avem o zonă de standuri în care participantele pot expune produse și pot să vorbească despre serviciile lor”, a completat Alice Botnarenco.
Dinamism în mediul de afaceri
Mediul de afaceri feminin din țara noastră este foarte dinamic, spune fondatoarea Femei în Afaceri, iar doamnele și domnișoarele din România au devenit în timp foarte active, dornice să se implice și să își asume riscuri și vizibilitatea. “Sigur că sunt și antreprenoare cu vechime, dar puțin cunoscute sau deloc, iar aici intervine rolul nostru, de a le descoperi și de a le convinge să împărtășească comunității noastre din experiența lor. Evenimentele de business feminin Meet the WOMAN! pe care noi le organizăm de 4 ani, de când existăm, au tocmai acest rol, acela de a crea o comunitate de femei în afaceri, de a învăța de la speakeri valoroși, dar și unele de la celelalte”, explică Alice Botnarenco, care adăugă faptul că organizația Femei în Afaceri este deschisă atât pentru antreprenoare, cât și pentru româncele care lucrează în companii și sunt interesate să se dezvolte din punct de vedere profesional.
Cât despre cum este văzut succesul în viața profesională și dacă viziunea femeilor este diferită față de cea a bărbaților, Alice Botnarenco spune că totul depinde de obiectivele pe care fiecare și le stabilește. “În linii personale, vă pot spune că, pentru mine, succesul e reprezentat de foarte multă muncă și perseverența de a râmâne pe drumul ales. Când știi ce vrei, când ai o proiecție clară asupra a ceea ce va deveni proiectul / business-ul / jobul tău peste câțiva ani și faci toți pașii necesari să ajungi acolo, răspunsul este pozitiv. Dacă vreți să simplificăm puțin, succesul e o stare de spirit! Aşadar, consider că nu diferențele de gen sau de domeniu te fac să eșuezi în ceea ce îți propui”, ne-a explicat fondatoarea Femei în Afaceri.
“Există în continuare discriminare”
Statisticile oficiale arată că în România 35% dintre IMM-uri au în board-ul de conducere femei, iar 11% sunt deținute exclusiv de femei. În ceea ce privește domeniul de activitate, 46% sunt din domeniul comerțului, 20% în zona de servicii – resurse umane, training, contabilitate, cosmetică și înfrumusețare.
Chiar dacă vorbim despre un mediu de afaceri dinamic și în continuă creștere, Alice Botnarenco este de părere că există în continuare discriminare. Există însă și soluții. “Aici este o discuție veche și amplă. Sigur că există în continuare discrimare, știm toți acest lucru, auzim povești în jurul nostru, uneori de la oameni apropiați. Există, însă, întotdeauna soluții, iar schimbarea începe chiar cu noi înșine. Există programe de informare și centre care acordă asistență, iar eu le încurajez pe femeile care se simt discriminate să se adreseze acestor centre și să solicite îndrumare”, ne-a declarant Alice Botnarenco, fondatoarea Femei în Afaceri.