Stiri: Companii

Evoluţie BVB semestrul 1 din 2022

CONPET și MedLife, introduse în indicii principali ai Bursei de Valori Bucureşti

04.03.2017

Bursa de Valori București (BVB) schimbă componența indicilor principali, pentru prima dată de la lansarea acestora. Comisia Indicilor a decis pe 3 martie, în cadrul întâlnirii trimestriale, să extindă numărul companiilor care fac parte din indicii BET și BET-TR, de la 10 la 12 companii.

„Este pentru prima dată când numărul constituenților indicilor BET și BET-TR depășește 10 companii. Această modificare este rezultatul eforturilor de modernizare întreprinse de BVB cu privire la indicii reprezentativi ai pieței locale, adoptate la sfârșitul anului trecut, însoțite de îndeplinirea de către companiile eligibile a standardelor calitative și cantitative impuse de BVB,” a spus Ludwik Sobolewski, CEO al Bursei de Valori București.

Cele două noi companii din indicii principali, BET și BET-TR, sunt CONPET (simbol bursier COTE) și MedLife (simbol bursier M). CONPET are ca principală activitate transportul prin conducte și pe calea ferată a țițeiului intern și din import, gazolinei, condensatului și etanului lichid către rafinăriile din România, în timp ce Medlife este cel mai mare operator privat de servicii de sănătate din România.

”Terenul pentru creșterea numărului de companii incluse în indici a fost pregătit încă de anul trecut, când a fost introdus un nou BET cu componență variabilă, alături de o listă revizuită a companiilor eligibile și în plus, a avut loc cel mai mare IPO a unei companii private,” a spus Lucian Anghel, Președintele Bursei de Valori București.

Ponderile simbolurilor din componența indicilor vor fi determinate pe baza numărului de acțiuni și a prețurilor de închidere înregistrate la finalul ședinței de tranzacționare din data de 10 martie 2017. Noile structuri ale indicilor BVB vor fi anunțate la finalul zilei de 10 martie 2017 și vor intra în vigoare începând cu ședința de tranzacționare din data de 20 martie 2017.