Stiri: Agricultura

Consiliul Agricultură și Pescuit iulie 2023

Consiliul Agricultură și Pescuit iulie 2023: Ce teme se vor dezbate?

24.07.2023

Consiliul Agricultură și Pescuit iulie 2023. Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuț Barbu, participă azi, 25 iulie 2023, la Consiliul Agricultură și Pescuit, care va avea loc la Bruxelles. Pe ordinea de zi a reuniunii se vor regăsi teme de interes major pentru fermierii români, astfel: situația pieței în contextul războiului de agresiune al Rusiei asupra Ucrainei, securitatea alimentară și accesibilitatea prețurilor alimentelor, utilizarea durabilă a pesticidelor, noi tehnici genomice.

Programul de lucru

În deschiderea reuniunii, președinția spaniolă va face o prezentare a programului său de lucru și va trasa principalele sale priorități pentru agricultură și pescuit în următorul semestru.

Miniștrii vor discuta despre situația pieței și vor face un bilanț al diferitelor evoluții care afectează sectorul agroalimentar al UE în general.

Consiliul Agricultură și Pescuit iulie 2023. Utilizarea durabilă a pesticidelor

În ceea ce privește utilizarea durabilă a pesticidelor, pe baza informațiilor furnizate de Comisie, miniștrii vor desfășura un schimb de opinii cu privire la studiul care completează evaluarea consecințelor propunerii.

Reprezentanții statelor membre vor realiza dezbateri ce vizează proiectul legislativ al Comisiei referitor la regulamentul privind plantele obținute prin anumite tehnici genomice noi și produsele destinate alimentației umane sau animale.

Efectele războiului din Ucraina

În cadrul reuniunii, oficialul MADR va furniza Consiliului informații referitoare la efectele războiului din Ucraina, ale condițiilor meteorologice nefavorabile și ale prețurilor ridicate ale factorilor de producție asupra fermierilor români.

Totodată, Polonia va informa miniștrii, în numele Bulgariei, Ungariei, României și Slovaciei cu privire la impactul persistent al importurilor ucrainene asupra piețelor lor agricole, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Comisia va comunica miniștrilor principalele rezultate ale conferinței ministeriale desfășurate la 30 iunie la Roma, a cărei temă centrală a fost „Sistemele alimentare reziliente și lanțuri valorice agricole durabile”.

Noua propunere de regulament

Oficialii europeni vor primi informații din partea Comisiei cu privire la noua propunere de regulament referitoare la producerea și comercializarea materialului de reproducere a plantelor și a materialului forestier de reproducere.

Spania a preluat la data de 1 iulie președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

Citește și Noi reglementări privind comercializarea produselor din tutun