Stiri: Constructii

Consiliul Concurenţei a declanşat o anchetă pe piaţa producerii cimentului

08.04.2016

Consiliul Concurenţei a declanşat o anchetă sectorială pe piaţa producerii și comercializării cimentului din România. În cadrul studiului, vor fi analizate structura şi mecanismele de funcţionare ale sectorului şi, de asemenea, se va urmări identificarea posibilelor probleme de natură concurenţială.

În măsura în care sunt identificate disfuncţionalităţi, Consiliul Concurenţei va emite recomandări pentru dezvoltarea pieţei şi a concurenţei sau, dacă este cazul, poate declanşa investigaţii privind posibila încălcare a legii.

Consiliul reaminteşte că în cadrul Raportului privind concurenţa în sectoare cheie instituţia analizează principalele sectoare ale economiei prin intermediul Indicelui Agregat de Presiune Concurenţială – IAPC. Din acest punct de vedere, în perioada 2013 – 2015, piaţa producerii și comercializării cimentului s-a situat pe ultimul loc, având cea mai redusă presiune concurențială dintre cele 21 de industrii analizate.

Conform legii, Consiliul Concurenţei poate efectua, din proprie iniţiativă, investigaţii privind un anumit sector economic atunci când rigiditatea preţurilor sau alte împrejurări sugerează posibilitatea restrângerii sau denaturării concurenţei pe piaţă. Acest tip de instrument este utilizat atât de Comisia Europeană, cât şi de alte autorităţi naţionale de concurenţă, şi nu vizează în mod direct încălcări ale legislaţiei.