Slide

Stiri: Sanatate

Inspecție inopinantă Messer România

Consiliul Concurenței a efectuat o inspecție inopinată la sediul companiei Messer România

27.06.2024

Inspecție inopinată Messer România. Consiliul Concurenței a efectuat o inspecție inopinată la sediul companiei Messer România Gaz SRL, unul dintre principalii producători de oxigen medicinal din țară.

Inspecția a avut loc în cadrul cercetării aprofundate privind exploatarea poziției superioare de negociere de către Messer România Gaz SRL în relația cu Spitalul Clinic de Urgență București, în vederea furnizării de oxigen medicinal lichid.

Exploatarea poziției superioare de negociere

„Este prima dată când ne sesizăm într-un caz de exploatare a poziției superioare de negociere, practică recent incriminată de legea concurenței neloiale. Scopul este de a sancționa comportamentul acelor companii care, deși nu au poziție dominantă, nu au cote de piață de peste 40%, sunt suficient de mari pentru a putea crea probleme partenerilor comerciali”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Analiza a fost declanșată din oficiu, iar indiciile care au stat la baza procedurii au fost preluate din informații publice.

Inspecțiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel București

Inspecțiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel București și sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilei practici de concurență neloială. Efectuarea inspecțiilor nu reprezintă o antepronunțare a autorității de concurență în ceea ce privește vinovăția companiei.

În situația în care Consiliul Concurenței va constata încălcarea regulilor de concurență loială, compania implicată riscă o amendă cuprinsă între 50.000 lei și 500.000 lei, iar autoritatea poate dispune măsuri pentru interzicerea săvârșirii faptei. În cazul în care persoanele fizice sau juridice recunosc săvârșirea practicii de concurență neloială, pot obține reduceri substanțiale ale amenzilor.

Citește și Alcedo preia Naturevo. CMS a asistat tranzacția