Consiliul Concurentei

Patru companii amendate pentru trucarea unor licitații

07.02.2020

Consiliul Concurenţei a amendat cu sancțiuni în valoare totală de 3.182.184 lei (667.000 euro) patru companii pentru trucarea unor licitații privind achiziționarea de indicatoare rutiere și/sau lucrări de marcaje rutiere.

Consiliul Concurenţei. Amenzile au fost aplicate astfel:

➢ Vesta Investment SRL – 725.267 lei;

➢ Helvespid SRL 21.843 lei;

➢ Loial Impex SRL – 1.504.279 lei;

➢ Girod Semnalizare Rutieră SRL – 930.795 lei.

Investigația a vizat atât licitații publice, organizate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere sau alți administratori de drumuri (consilii locale, de exemplu), cât și licitații private, organizate de antreprenorii de lucrări de reabilitare/modernizare/construcţie de drumuri publice, care erau obligați să asigure și semnalizarea rutieră.

Consiliul Concurenţei. Două înțelegeri

În cadrul investigaţiei declanșate în 2017, autoritatea de concurență a constatat existența a două înțelegeri anticoncurențiale. Acestea au avut ca scop eliminarea concurenței prin coordonarea comportamentului companiilor în cadrul licitațiilor publice şi/sau private.

Consiliul Concurenţei. Schimb de informații

Vesta Investment SRL, Helvespid SRL și Loial Impex SRL au făcut schimb de informații sensibile concurențial. În plus, companiile și-au adaptat comportamentul în contextul participării la licitații, fie ca ofertanţi individuali, fie ca membri ai unei asocieri, astfel încât să nu se concureze între ele.

Eliminarea concurenței a condus la atribuirea contractelor pentru indicatoare rutiere și/sau lucrări de marcaje la prețuri mai mari, în perioada 2010-2017.

Consiliul Concurenţei. Contracte la prețuri mari

De asemenea, în perioada 2009 – 2016, firmele Girod Semnalizare Rutieră SRL şi Loial Impex SRL și-au adjudecat contractele la prețuri mari deoarece și-au coordonat comportamentul și au depus oferte astfel încât să nu se concureze la licitațiile (publice sau private) de comercializare a indicatoarelor rutiere.

Procedura de clemență

În cadrul procedurii de clemenţă, Vesta Investment SRL și Loial Impex SRL au furnizat o serie de documente şi informaţii ce au avut o contribuţie semnificativă la probarea faptei și, ulterior, au recunoscut fapta anticoncurențială, beneficiind, prin urmare, de o reducere a amenzii.

De asemenea, Helvespid SRL a recunoscut încălcarea Legii concurenței, fapt ce a condus la reducerea amenzii aplicate acesteia.

În perioada investigată, companiile Helvespid SRL și Girod Semnalizare Rutieră SRL furnizau doar indicatoare rutiere. Vesta Investment SRL și Loial Impex SRL realizau marcaje rutiere, dar furnizau și indicatoare.

Consiliul Concurenţei încurajează companiile implicate în fapte anticoncurenţiale să contacteze autoritatea de concurenţă, în felul acesta, putând beneficia de reduceri substanţiale ale amenzilor.

Citește și Jerry’s Pizza se extinde! Unde a deschis compania cele mai noi unități?