Stiri: Social

Rezultate Definitivat 2023

Consiliul Naţional al Elevilor contestă calendarul Bacalaureatului

18.09.2017

Consiliul Naţional al Elevilor, împreună cu MAKOSZ (Uniunea Liceenilor Maghiari), dezaprobă modificarea făcută de către Ministerul Educației Naționale în Calendarul examenului de bacalaureat național din 2018, stabilind ziua de joi (respectiv 28 iunie 2018 pentru prima sesiune și 23 august 2018 pentru a doua sesiune a examenului de bacalaureat) ca zi pentru desfășurarea probei la alegere, în detrimentul zilei de vineri.

„Considerăm această modificare a calendarului ca fiind nefavorabilă în desfășurarea examenului de bacalaureat și nu observăm niciun argument prezentat pentru care s-a luat această hotărâre. Ministerul Educației Naționale nu a justificat motivul pentru care ar avea loc probele scrise obligatorii în zile consecutive. Mai mult, competențele au fost mutate în luna februarie cu scopul de a descongestiona perioada probelor scrise din luna iulie, iar proba scrisă având loc în ziua de joi, nu poate asigura atingerea obiectivului propus”, precizează asociaţiile.

Totodată, timp de 14 sesiuni ale bacalaureatului probele scrise nu au fost consecutive, iar acest fapt permitea elevului o zi în care se putea pregăti pentru următoarea materie. Este un fapt greu de contestat că proba obligatorie din cadrul examenului de Bacalaureat este considerată cea mai dificilă, iar din această pricină considerăm că este absolut vital ca toți elevii din România să aibă o zi liberă înaintea acesteia. În circumstanțele actuale, elevii minoritari (cei care urmează cursurile într-o altă limbă decât cea română) nu beneficiază de acest privilegiu, ceea ce îngreunează pregătirea pentru proba obligatorie a profilului, în certul detriment al rezultatelor.

De asemenea, Uniunea Liceenilor Maghiari din România consideră că această situație contribuie la o considerabilă inechitate în ceea ce privește șansele de succes ale elevilor de diferite etnii, și trebuie adresată numaidecât.

„Din considerentele de mai sus, solicităm ca proba de limba maternă să aibă loc în ziua de joi, permițând astfel ca toți elevii din țară, indiferent de limba maternă să profite de o zi liberă, marți, înaintea probei obligatorii de profil”, potrivit sursei citate.