Stiri: Agricultura

Consiliul Național al Muntelui.

Ce obiective va avea Consiliul Național al Muntelui?

04.08.2022

Consiliul Național al Muntelui. Agenția Națională a Zonei Montane (ANZM) a demarat procedura pentru constituirea Consiliului Național al Muntelui (CNM). Instituţia are scopul asigurării legăturii dintre Guvern și reprezentanții zonei montane, pentru punerea în aplicare a strategiilor și politicilor acesteia, conform Legii muntelui nr. 197/2018 și Hotărârii de Guvern 332/2019 privind stabilirea componenţei, atribuţiilor şi responsabilităţilor comitetului de masiv şi ale Consiliului Naţional al Muntelui, cu modificările și completările ulterioare.

CNM este prezidat de prim-ministrul României, iar ministrul agriculturii și dezvoltării rurale este vicepreședintele CNM.

Consiliul Național al Muntelui. Desemnarea reprezentanţilor

Agenția Națională a Zonei Montane (ANZM) a demarat, conform HG 332/2019, procedura pentru constituirea Consiliului Național al Muntelui (CNM) și invită organizațiile enumerate mai jos, cu activitate pro-munte, să se înscrie pentru a participa la procesul de selecție în vederea desemnării reprezentanților în cadrul CNM:

– asociațiile agricultorilor și producătorilor din grupele de munți;
– grupurile de acțiune locală din zona montană;
– societatea civilă din cadrul organizațiilor cu activitate în domeniul protecției și dezvoltării durabile a zonei montane;
– fondul cinegetic din zona montană.

Pentru fiecare categorie de organizație, se va desfășura câte o procedură de selecție prin vot, iar reprezentantul desemnat va fi membru cu drept de vot în cadrul CNM.

De altfel, acestea trebuie să aibă sediul și să-și desfășoare activitatea în zona montană conform Ordinului comun MADR–MDRAP nr. 97/1332/2019 privind aprobarea criteriilor de încadrare şi a listei localităţilor din zona montană, pentru a se putea înscrie.

Citeşte şi Producţia agricolă a României: Cele mai noi date publicate de INS