Stiri: Economie

Constantin Niţă s-a întâlnit cu Ministrul Energiei din China

20.06.2014

Ministrul Economiei, Constantin Niţă, s-a întâlnit astăzi cu o delegație condusă de Ministrul Energiei din Republica Populară Chineză, Wu Xinxiong, agenda discuțiilor vizând principalele proiecte din domeniul energiei aflate în atenția investitorilor chinezi (reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, termocentrala de la Rovinari, hidrocentrala de acumulare prin pompaj Tarnița-Lăpuștești şi modernizarea Complexului Energetic Hunedoara).

Din delegația Ministrului Wu Xinxiong au mai făcut parte reprezentanți ai Administrației Naționale pentru Energie și reprezentanții China General Nuclear Power Group (CGN).

Cei doi miniștri s-au mai întâlnit pe data de 11 iunie, la Beijing, în cadrul vizitei oficiale efectuate în R.P. Chineză de către Ministrul Constantin Niță.

,,Este a doua întâlnire pe care am avut-o, în ultimele zece zile, cu Ministrul Wu Xinxiong. Avem proiecte importante aflate în negociere, iar în ceea ce privește dezvoltarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă suntem într-o fază avansată a discuțiilor și am încredere că în ultima parte a anului vom finaliza acest proces. Vizita Ministrului împreună cu reprezentanții CGN reconfirmă bunele relații dintre țările noastre și abordarea constructivă a partenerilor chinezi în procesul de analiză a viitoarelor investiții. China a făcut zilele acestea un pas important în cooperarea pe piața din Marea Britanie în ceea ce privește investițiile, comerțul și colaborarea la nivelul mediului de afaceri, iar România poate avea un statut similar în Europa Centrală și de Est”, a declarat Constantin Niță, Ministrul Economiei.

Cele două părți și-au reiterat angajamentul față de implementarea proiectelor aflate în proces de negociere. Astfel, întâlnirea de astăzi reprezentând un pas important în consolidarea relațiilor dintre România și R.P. Chineză.

De asemenea, Ministrul Constantin Niță a reafirmat sprijinul Guvernului român față de dezvoltarea marilor proiecte din domeniul energiei care vor contribui în mod direct la dezvoltarea economiei naționale prin revigorarea industriei și crearea de noi locuri de muncă.